(Persbericht) Voedingsvezels leveren weinig calorieën en veel gezondheidswaarde. Ze dragen mede bij aan een goede darmwerking en aan een goede darminhoud: Met allerlei gunstige neveneffecten, zoals dat ze de honger mede stillen, de calorische waarde verlagen, het cholesterol gehalte verlagen, het bloedsuikergehalte meer stabiliseren, minder kans op obstipatie en minder kans op diarree. Uit onderzoek blijkt dat we veel te weinig voedingsvezels eten. Afhankelijk van de leeftijd en het consumptiepatroon kan het tekort oplopen tot 50%, met alle gevolgen van dien. Ook mensen die gezond menen te eten en die volgens de normen van het Voedingscentrum eten, komen nog vaak voedingsvezels tekort. Een analyse en advies:

De behoefte aan voedingsvezels
De Gezondheidsraad adviseert om vrouwen 30 gr voedingsvezels per dag te consumeren en mannen 40 gr per dag. Dit zijn globale adviezen. In de Verenigde Staten worden die adviezen meer naar leeftijdsgroepen gespecificeerd. Die adviezen treft u aan in tabel 1.

Tabel 1: De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te consumeren voedingsvezels
Leeftijd Vrouwen Mannen
01 03 jr 15 gr 15 gr
04 08 jr 20 gr 25`gr
09 13 jr 25 gr 30 gr
14 18 jr 30 gr 40 gr
19 30 jr 30 gr 40 gr
31 50 jr 25 gr 40 gr
51 70 jr 25 gr 35 gr
71 jr en ouder 25 gr 30 gr

Let wel, dat zijn behoorlijke hoeveelheden. In bruinbrood zit ongeveer 6,5% voedingsvezels. Indien u 30 gr per dag zou dienen te consumeren, dan zou u ongeveer 450 gr bruinbrood ofwel 15 sneetjes van elk 30 gram dienen te eten. Hieruit blijkt dat het belangrijk is dat u tevens voldoende groente, fruit en volkoren producten dient te eten. En indien u de normen van het Voedingscentrum aanhoudt, dan is de kans aanwezig dat u alsnog te weinig voedingsvezels binnenkrijgt. Immers de huidige voedingsmiddelen zoals groente, fruit en bruinbrood bevatten steeds minder nuttige voedingsvezels.

De consumptie aan voedingsvezels
Er komen steeds meer landen die regelmatig voedingspeilingen organiseren om te kijken wat er zoals wordt gegeten. De tendens is dat de inname aan voedingsvezels daalt. De gegevens uit tabel 2 zijn net beschikbaar en daar uit blijkt dat de gemiddelde Europeaan ongeveer 20 gr voedingsvezels per dag nuttigt. Daarbij bestaan er kleine verschillen tussen de landen.

Tabel 1: Inname aan voedingsvezels per hoofd van de bevolking in grammen per dag voor diverse EU landen
Land Inname voedingsvezels per dag
Denemarken 20 gr
Duitsland 21 gr
Finland 23 gr
Frankrijk 17 gr
Hongarije 23 gr
Ierland 20 gr
Italië 20 gr
Lithouwen 10 gr
Nederland 20 gr
Noorwegen 23 gr
Polen 25 gr
Portugal 24 gr
Oostenrijk 20 gr
Spanje 18 gr
Zweden 17 gr

Tekort aan voedingsvezels
Europeanen consumeren dus aanmerkelijk minder voedingsvezels dan wordt geadviseerd. De tekorten kunnen oplopen tot 50%. Zelfs mensen die gezond eten hebben dikwijls nog een tekort. Met alle gevolgen van dien. Praktische gevolgen kunnen leiden tot een vergrootte kans op aandoeningen zoals obstipatie of diarree. In Nederland hebben daar enkele miljoenen landgenoten regelmatig last van. Voldoende voedingsvezels kunnen eveneens het cholesterolgehalte doen verlagen, de kans op diabetes type 2 doen afnemen enzovoorts. Daarnaast zijn voedingsvezels calorie-arm. Dus hoe meer voedingsvezels in een voedingsmiddel zitten, des te lager de calorische waarde wordt en des te beter dit tot fysische verzadiging leidt.
Ondanks dat hiermede wordt aangetoond dat te weinig voedingsvezels worden gegeten, is 40% van de Europeanen ervan overtuigd dat ze toch dagelijks voldoende voedingsvezels consumeren.

De oplossing
Het nuttigen van producten die rijk zijn aan voedingsvezels, zoals volkoren producten, groente, fruit, bonen en erwten. Lukt dat niet dan zijn wellicht een paar eetlepels zemelen door de yoghurt een oplossing. En mocht dat niet lukken dan kunt u uw tekort aanvullen met de capsules van 2PreVenT2. Ga dan naar www.obstipatie.nu en informeer u daar nader.

ir. M.J. Vervoort; voedingsfysioloog en nutritionist