Van 9 tot en met 12 maart jongsleden vond in de Jaarbeurs Utrecht de ESEF beurs plaats, de vakbeurs in de Benelux op het gebied van toeleveren, uitbesteden en engineering. Tijdens deze beurs heeft Holland Engineering Consultants bv (HEC) voor het eerst haar nieuwe simulatieoplossingen gepresenteerd, te weten Moldex3D, voor de kunststof spuitgietsimulaties, en de Altair engineering software HyperWorks voor sterkte- en stijfheidberekeningen en SolidThinking voor vormoptimalisatie. Met de nieuwe software heeft HEC , naast FloEFD voor de stroming- en warmtesimulaties en EDEM voor de analyse van de stroming van bulkgoederen, een complete range aan simulatieoplossingen.

HEC, erkend kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie, levert al sinds 1982 simulatieoplossingen. In de visie HEC van betekent optimaliseren: "een beter ontwerp maken in kortere tijd tegen lagere kosten". Hierbij speelt simulatiesoftware een belangrijke rol.

Door vroeg in het ontwerpstadium gebruik te maken van de juiste software kunnen gebreken worden voorkomen. Uiteraard kan ook meer inzicht worden gekregen in problemen aan bestaande ontwerpen, waardoor deze opgelost kunnen worden. Dit leidt tot concurrentievoordelen bij de ontwikkeling van nieuwe producten door een kortere doorlooptijd en grotere zekerheid omtrent de productprestaties.

Zelf doen of uitbesteden?
Tijdens de beurs werd weer eens duidelijk hoe verschillend de wensen van de bedrijven zijn. Als kenniscentrum heeft HEC altijd een nauwe band met haar klanten om zo de beste engineering oplossing te vinden. Deze oplossing kan bestaan uit het leveren van de desbetreffende software en begeleiding, maar het kan ook leiden tot het uitbesteden van het project bij de ervaren engineers van HEC. Tevens organiseert HEC sinds 2008 kennisoverdrachtprojecten, waarin bedrijven gesubsidieerd kennis kunnen maken met simulatie. Binnenkort gaat het derde project van start.