Op zaterdag 31 mei vindt in Poppodium Romein de finale plaats van de Kleine Prijs van Fryslân. Na elf voorrondes door heel Friesland en drie spannende halve finales zijn de zes finalisten zich nu aan het klaarstomen voor de finale.

Tijdens de voorgaande jaren waren er nog verschillende muziekwedstrijden in Friesland waaronder de Bandcontest, de singer/songwriter contest Naked en de hiphop contest Fresh Friesland. Nu allen samengevoegd tot de Kleine Prijs van Fryslân waarbij elke live-act in elk muziekgenre mag meedoen.

De winnaar van deze finale wint de wisselbeker, vijf dagen studiotijd bij Syco Studio, een optreden op het Freeze Festival en gaat door naar de Sena Performers POP nl Award in de Melkweg in Amsterdam.
Maar dat niet alleen, want er worden nog veel meer prijzen uitgereikt. Er valt een publieksprijs te winnen waarbij de publiekswinnaar een optreden krijgt tijdens een Club 3voor12 avond en tevens een interview door 3voor12/friesland.
Daarnaast worden er ook muzikanten prijzen uitgereikt voor de beste drummer, beste zang/rap, beste gitarist, beste bassist en de beste muzikant in de overige instrumenten. Deze muzikantenprijs bestaat uit een tegoedbon ter waarde van € 250 euro die besteed kan worden bij de sponsor van deze prijs: Sound Service Bob de Jong in Leeuwarden.

Bij de eerste halve finale in Drachten is de poprock band Eagle Eye Eleven uit Leeuwarden als finalist aangewezen. Deze band waarbij de emotie en vrolijkheid van de band terug te vinden is in de songs, is één van de zes finalisten. De andere finalist van deze halve finale is de band Fed By Trash die naar eigen zeggen ‘raggende, beukende stukken gitaarherrie afgewisseld met kortstondige rustmomenten vergezeld door eigenzinnige zanglijnen’ ten gehore brengt.

Een weekje later werd in Sneek de tweede halve finale gehouden waarbij de band Pioneers of Love als finalist werd uitgekozen, een band waarvan de muziek het beste te omschrijven is als een herkenbare synthesizersound met melancholische gitaar-riffs. De tweede finalist werd de band Junx met een mix van Nederlandstalige hiphop, reggea en easy-listning invloeden.

De derde halve finale was wel op een heel aparte locatie, namelijk de veerboot tussen Stavoren en Enkhuizen. De jury heeft tijdens deze halve finale de Spotrockers als één van de finalisten aangewezen. De Spotrockers zijn deels afkomstig uit Groningen en deels uit Leeuwarden en zij maken hiphop met invloeden uit funk, jazz en rock. De andere finalist Daily Bread wist de jury te overtuigen met Philicorda orgel, drumstel, basgitaar en zingend door o.a. een telefoon.

Naast de zes acts die in deze finale staan is er ook een optreden van de New Killer Stars, winnaar van de Bandcontest in 2007.

De Kleine Prijs van Fryslân vindt plaats in Poppodium Romein te Leeuwarden op zaterdag 31 mei. Aanvang 20.00 uur en kaarten zijn voor € 5,- te koop aan de kassa bij Poppodium Romein aan de Bagijnestraat 59 in Leewarden.