(Persbericht) Barendrecht Sommigen zullen Astrid Krijgsman wellicht nog kennen van haar tv-optreden als finaliste van de Libelle-correspondentenwedstrijd. Nu heeft ze een chicklit geschreven overà¢â‚¬¦ jawel, de journalistiek.

Astrid werkte pas een jaar als journaliste toen ze aan haar boek Smoesjes begon. Dat jaartje ervaring draagt bij aan de geloofwaardigheid van het verhaal, hoewel ze voor zichzelf niet goed weet of ze op dezelfde manier zou reageren als hoofdpersonage Karin uit Smoesjes dit doet.
Karin, 34 jaar, gescheiden en moeder van twee jonge dochters krijgt een column bij het toonaangevende tijdschrift NOSTYLE. Ze schrijft over haar leven, dat langzaam weer vorm krijgt met maar liefst twee mannen. Ze weet niet wie ze moet kiezen en vraagt haar lezeressen om advies. Ze moet echter steeds smoesje verzinnen, want niemand mag weten dat zij de anonieme columniste is.
Astrid: ´Ik zal toch nooit met zo‘˜n situatie te maken krijgen? Ik zou het echt niet weten hoe ik dan zou reageren. Ik ben niet zo goed in geheimen bewaren en vraag me af of ik zolang mijn mond zou kunnen houden tegen mijn vriendinnen, vooral als ik een column in zo‘˜n toonaangevend blad zou krijgen. Dat zou ik toch wel erg graag willen delen en waarschijnlijk ook als blijkt dat ik opeens zo geliefd bij mooie mannen ben.‘˜
Dat Astrid graag leuke reacties ontvangt blijkt wel uit het feit dat het voor haar echt een kwestie van à¢â‚¬Å“afkickenà¢â‚¬ was toen het opeens helemaal over was met de belangstelling voor haar finalistenschap. ´Een halfjaar lang waren we alle vier heel vaak op televisie te zien en verschenen we in Libelle-nieuwscafà©. Heel dikwijls werd ik erop aangesproken en soms zelfs door à¢â‚¬Å“vreemdeà¢â‚¬mensen. Superleuk. Ook de mailtjes, sms‘˜jes en reacties, op Hyves bijvoorbeeld, waren superleuk. Ik heb zo‘˜n fantastische tijd bij Libelle gehad. Ontzettend veel geleerd en veel nieuwe ervaringen opgedaan. Alleen een beetje jammer dat ik niet heb gewonnen.‘˜

Andere werkwijze
Maar niet te lang getreurd: nu is daar Smoesjes, haar debuutroman, wat een heel andere werkwijze met zich meebracht.
´Ik vind zowel het schrijven van korte verhalen als het schrijven van een compleet boek heel leuk om te doen. Korte verhalen naar aanleiding van interviews schrijven is een heel ander vak. Ik moet me dan verplaatsen in een ander en begrijpen hoe het precies zit. Het moet exact kloppen omdat je uit naam van een ander schrijft. Ik leer veel van de interviews die ik doe over onderwerpen waar ik niets vanaf wist. Het is interessant om de verhalen van anderen te horen en te merken dat iedereen heel verschillend reageert op bepaalde situaties.
Met het schrijven van Smoesjes zat ik toch meer in mijn eigen denkwereld. Uiteraard is het verhaal helemaal verzonnen, maar Karin heeft natuurlijk wel trekjes die ik ook heb. Tijdens het schrijven vroeg ik mijzelf dan ook vaak af wat ik zou doen op zo‘˜n moment. En dan natuurlijk lekker uitvergroot, wat hoort bij een chicklit.
Wat het extra leuk maakt, is dat Libelle aandacht besteedt aan mijn boek in haar rubriek à¢â‚¬Å“Boekennieuwsà¢â‚¬, en ook dat lezers die zich abonneren op het tijdschrift Mijn Geheim er Smoesjes gratis bij krijgen.‘˜
Inmiddels is Astrid weer bezig met een tweede boek. Of het wat gaat worden, moet ze nog even afwachten. ´Tot nu toe ben ik iedere avond een stukje aan het schrijven en ik heb nog genoeg inspiratie, dus ik heb goede hoop dat het uiteindelijk een echt boek wordt.‘˜

De boekpromotie van Smoesjes vindt plaats op vrijdag 4 november in de bibliotheek in Barendrecht aan de Middenbaan, van 19.30 tot 21.00 uur.
Xenia Kasper, auteur en manager/persagent van Linda de Mol, zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen en zangeres Glenda Peters zorgt voor de muzikale omlijsting.

Smoesjes, chicklit-roman
Auteur: Astrid Krijgsman
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 167 7
Omvang: 302 pag.
Prijs: € 18,75