(Persbericht) Geslaagde recordpoging langste vegetarische tafel
210 Vegetariërs en flexitariërs vestigen nationaal record in Utrecht

Amsterdam, 4 augustus 2011 - Meer dan 200 mensen zaten woensdagavond op de Neude in Utrecht gelijktijdig aan de witlof. Daarmee is het record gevestigd van de langste vegetarische tafel van Nederland. Op het menu een aantal smakelijke voorgerechten, als met humus gevuld witlofblad, een boerenbroodje met rozenbottelchutney en pijnboompitten en courgettesoep met gember.

De vegetarische tafel is de aftrap van de Vegetarische Restaurantweek, die in oktober plaatsvindt. De Nederlandse Vegetariërsbond wil hiermee de aandacht vestigen op de vele mogelijkheden die de vegetarische keuken biedt en het vegetarische aanbod in restaurants verbeteren. Want dat is nu nog op veel plekken onder de maat. Topkok Pierre Wind steunt de campagne van harte; "want ook vegetariërs hebben recht op culinair genot", aldus Pierre Wind.

Tijdens de Vegetarische Restaurantweek, van 3 tot 9 oktober, neemt het voorgerecht een belangrijke plaats in. In de deelnemende restaurants geldt dan het volgende aanbod: 'wie een vegetarisch driegangenmenu bestelt krijgt het vegetarische voorgerecht gratis. Ook voor de tafelgenoot is het vegetarische voorgerecht gratis'. Op deze manier wil de organisatie ook vleeseters verleiden om kennis te maken met de smaak van de vegetarische keuken.

De initiatiefnemers maken zich al langer hard voor vegetarisch eten, maar de tijd is er nu maatschappijbreed rijp voor.
Floris de Graad, directeur van de Nederlandse Vegetariërsbond:
"Bijna 4 miljoen Nederlanders eten à©à©n of meerdere dagen per week vegetarisch. Deze groep wordt steeds groter. Toch laat het aanbod en de variatie van groentegerechten in veel restaurants nog te wensen over. Wie kent niet de treurige eenzame geitenkaassalade op het menu. Daar moet verandering in komen. Met acties als de langste vegetarische tafel en de Vegetarische Restaurantweek zetten we ons in voor een culinaire omslag".

Het record is de eerste in zijn soort in Nederland. De langste vegetarische tafel is geen categorie in het Guinness Book of Records.

Meer dan honderd restaurants hebben zich inmiddels aangemeld voor de Vegetarische Restaurantweek. De week wordt georganiseerd door de Nederlandse Vegetariërsbond en het radioprogramma Vroege Vogels in samenwerking met Variatie op de Kaart en Dinnersite.
Meer informatie www.devegetarischerestaurantweek.nl.