Rotterdam, 15 mei 2008 - Het gebruik van draadloos internet op zogenaamde WiFi Hotspots verdubbelde in 2007 ten opzichte van het jaar daarvoor. De verwachting voor 2008 is dat dit aantal nog veel verder zal toenemen. Horecaondernemers en exploitanten van campings, bungalowparken en jachthavens springen op deze trend in en bieden draadloos internet aan hun gasten of bezoekers. Deze ontwikkeling kan de nodige gevaren opleveren voor zowel de gebruikers als de eigenaar van een Hotspot.

Het correct opzetten van een WiFi Hotspot is een ingewikkeld traject. Onderwerpen zoals installatie, beveiliging, optimale dekking en betalingsmethodes vergen de nodige kennis. Helaas zien we hierdoor in sommige gevallen dat wegens gebrek aan deze kennis, middelen of tijd er steeds vaker een standaard (consumenten) open access point wordt neergezet en deze wordt gebruikt om draadloos internet te bieden aan gasten of bezoekers. Aan deze oplossing kleven een groot aantal problemen:

Kwaliteit

Indien gasten of bezoekers niet tevreden zijn over de kwaliteit van de internetdienst door een slecht bereik, een onstabiele verbinding of andere problemen zullen ze zich een tweede keer bedenken voordat ze gebruik maken van deze dienst en of zij willen terugkomen naar uw locatie!

Veiligheid

Open Access Points zijn standaard ingesteld om onderling verkeer tussen zogenaamde clients (computers) toe te staan. Hetgeen betekent dat als meerdere mensen gebruik maken van dezelfde open Hotspot zij onderling bij elkaars (openbare) documenten kunnen komen en soms zelfs meer!

Verantwoordelijkheid

Het aanbieden van draadloos internet houdt tevens in dat de locatie-eigenaar verantwoordelijk is voor de activiteiten die plaatsvinden op de internetverbinding. Ongewenst surfgedrag, illegale activiteiten of het versturen van grote hoeveelheden mail (spam) kunnen storingen veroorzaken en in sommige gevallen zelfs strafbaar zijn.

Meeliften

De plaatsing van de hotspotapparatuur of een access point heeft veel invloed op de WiFi dekking. Wij zien dus vaak in de praktijk dat verschillende netwerken elkaar kruisen of overlappen met alle problemen van dien. Een ander veel voorkomend probleem is dat het naastgelegen restaurant of andere horecaonderneming meelift op uw draadloze netwerk. Uw concurrent profiteert dus van uw toegevoegde waarde! 

Het aanbieden van draadloos internet is een sterke toegevoegde waarde voor iedere horecaonderneming. Van bar tot bungalowpark biedt een WiFi Hotspot horecaondernemers de mogelijkheid gasten aan zich te binden en om zowel de omzet als de aantrekkingskracht van hun locatie te vergroten.

Patrick de Kok is eigenaar van Vexxion, een ICT bedrijf uit Rotterdam gespecialiseerd in verschillende beheerde netwerkoplossingen waaronder WiFi Hotspots. Voor meer informatie over een volledig verzorgde WiFi Hotspot kijkt u op http://www.managedhotspot.nl