(EMEA Persberichten) AMSTERDAM - Het is een simpel ogende plastic clip, maar in alle eenvoud kan het apparaatje voor een paar euro levens redden.

De , een mechanisme dat zorgt dat autogordels niet op de borst van de automobilist drukken, werd ontwikkeld door industrieel ontwerper Leo Senft. Hoewel het dragen van gordels in Nederland verplicht is, rijdt 11 procent van de bestuurders en 30 procent van de passagiers zonder veiligheidsriem.

Als alle Europese automobilisten gordels zouden dragen, scheelt dat per jaar 2400 verkeersdoden, berekende de Europese Transportveiligheidraad. In Nederland zouden er vijftien verkeersdoden minder vallen.

Veel automobilisten ervaren de gordel als beklemmend, blijkt uit onderzoek. Senft: ´Mensen houden er niet van beklemd te zitten. Geen man die uit zichzelf de bovenste knoop van z‘˜n overhemd dichtdoet. Met die gordel is het net zoiets.‘˜

Senfts clip zorgt voor een kleine speling in de gordel, zonder de veiligheid te verminderen (zie ontspannenautorijden.nl).

Het is niet de eerste uitvinding van Senft. In 1985 bedacht hij de spaarknop op de wc, die wereldwijd is ingeburgerd. Voor de clip is hij in overleg met potentiële belangstellenden, zoals de ANWB en verzekeraars.