De sfeer op het moderne kantoor van GroningenVacature.nl is ontspannen, de medewerkers zijn enthousiast, er wordt hard gewerkt. Van de economische recessie is hier niets te merken. Sterker nog: dit bedrijf groeit met de dag.
´Toen we begonnen, wisten we dat dit een gouden formule was,´ zegt Anton Klapwijk, directeur van GroningenVacature.nl. ´Maar dat het zo goed zou lopen, hadden we niet gedacht.´
Samen met Willie Oranje heeft Klapwijk een paar jaar geleden de sprong in het diepe gemaakt. Beiden zegden ze een goedbetaalde baan in Noord-Brabant op, ze verkochten hun huis en verhuisden met hun gezin naar het noorden van Nederland, waar ze de regionale vacaturesite FrieslandVacature.nl begonnen. Binnen een jaar liep het storm en moesten ze extra werknemers in dienst nemen.
Vanwege de explosieve groei is besloten het werkterrein uit te breiden naar Groningen en Drenthe, en ook daar blijkt het concept meteen aan te slaan.
Wat is de reden voor het succes van de regionale vacaturesite? Je zou zeggen dat met bekende, landelijke vacaturesites heel Nederland wel gedekt is.
´Dat blijkt dus niet zo te zijn,´ vertelt Klapwijk. ´De animo voor de grote landelijke sites is flink teruggelopen. Vooral de anonimiteit blijkt mensen af te schrikken. Werkzoekenden willen weten bij welk bedrijf ze solliciteren. Ze willen niet solliciteren bij ´een bedrijf in Groningen´. Ze willen weten om welk bedrijf het gaat, en waar in Groningen het ligt. Ze willen weten of ze affiniteit hebben met het bedrijf.
Dat is de kracht van onze vacaturesite. Werkzoekenden kunnen zich inschrijven voor de gratis vacatureservice; elke dag krijgen ze de vacatures op hun vakgebied, in hun regio in de mailbox. Ze zien meteen om welk bedrijf of welke instelling het gaat, wat de precieze eisen zijn, wat de woon- werkafstand is. Ze kunnen doorklikken naar de site van het bedrijf zelf. Werkzoekenden blijken veel gerichter te sollicteren, en vacatures zijn ineens een stuk sneller vervuld. Vaak hebben werkgevers binnen een dag de eerste sollicitaties al in huis. Ook voor posities waarvoor ze al tijden niemand konden vinden.´
´Wat in deze tijd ook een rol speelt, is dat bedrijven gewoon echt zuiniger aan moeten doen,´ vult Willie Oranje aan. ´Via internet personeel werven blijkt een stuk goedkoper te zijn dan via werving- en selectiebureaus of de uitzendbranche´
Wat daarnaast een belangrijke rol speelt is natuurlijk het persoonlijke advies dat gegeven wordt. ´We groeien, maar we blijven een bedrijf waar persoonlijk contact hoog in het vaandel staat. We zijn even blij als de werkgever als we een geschikte werknemer vinden voor die langdurige vacature,´ aldus Klapwijk.

Vanwege de snelle groei is besloten het werkterrein uit te breiden naar Groningen, de provincie waar Willie Oranje vandaan komt, en waar ze nog altijd een band mee heeft.
´Groningen voelt voor mij nog steeds als thuis,´ aldus Oranje. ´Mijn ouders wonen hier, en we komen hier graag. We weten dat het in sommige gebieden in Groningen lastig is om aan werk te komen. Daar willen wij echt iets aan doen.´