In de Amerikaanse stad Sandusky (Ohio) vond de afgelopen week de verkiezing tot Karikaturist van het Jaar plaats. Karikatuurkunstenares Johanna Veerenhuis-Lens uit Veele (Gr) heeft zaterdagnacht twee keer de derde prijs in ontvangst mogen nemen. Zij won zowel brons in de categorie 'Outstanding 3-D Technique' als in de categorie 'Best Studio Piece'. Er deden 231 van de beste karikaturisten uit alle delen van de wereld aan de verkiezing mee. Johanna was de enige Nederlandse deelnemer.

De verkiezing tot Karikaturist van het Jaar wordt georganiseerd door de International Society of Caricature Artists (ISCA), een organisatie waarbij wereldwijd ruim 500 professionele kunstenaars zijn aangesloten. Dit jaar was de achttiende editie. Vanaf dinsdagmiddag kregen de deelnemers in een afgesloten conventieruimte drie dagen de tijd om een winnende creatie te maken in de klassen tekenen, schilderen en boetseren. Daarnaast mochten zij een studiocreatie indienen. Johanna boetseerde een komisch beeldje van collega Gwenda Saunders die in Nieuw-Zeeland op een farm met 1.700 schapen woont. Voor de studiocompetitie deed zij mee met een beeldje van zangeres Susan Boyle, dat zij uit Nederland had meegenomen. De uitslag werd zaterdagavond in het Kalahari Desert Resort bekend gemaakt.

Vorig jaar kreeg Johanna de meeste stemmen in de categorie 3-D. Dat was toen een complete verrassing want zij was pas in 2008 met het boetseren van karikaturen begonnen. In de jaren daarvoor maakte zij karikatuurtekeningen en viel daarmee in 2006 ook al in de prijzen. Met de twee derde prijzen van vannacht is zij ontzettend blij: "De concurrentie was dit jaar echt enorm, veertig meer dan vorig jaar, en ze waren allemaal zà³ geweldig goed. Het voelt als een hele grote overwinning om dan twee keer naar het podium te mogen komen."

Om zich op de competitie in Sandusky voor te bereiden boetseerde Johanna de afgelopen zomer o.a. een serie karikaturen van BN-ers. Bezoekers van haar atelierschuur konden haar creaties zien van Jan Mulder, Joop van den Ende, Anky van Grunsven, Linda de Mol, Paul de Leeuw, de Toppers, Jomanda, Andrà© Rieu, Rutger Castricum, Imca Marina, meneer en mevrouw De Bok, Annie M.G. Schmidt en het kroonprinselijk paar.

Johanna komt maandag 9 november op Schiphol aan.

Links:
The Sandusky Register http://www.sanduskyregister.com/articles/2009/11/05/front/doc4af26e9d72c93537179518.txt

DhvN http://www.dvhn.nl/nieuws/noorden/groningen/article5301289.ece
YouTube http://www.youtube.com/watch?v=SyLrNqiV_Qw
ISCA http://www.caricature.org/
LOL http://www.lachenoplokatie.nl
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Voor aanvullende informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Johannes Veerenhuis-Lens, telefoon 0653 351062.

Het Veerenhuis
Wedderstraat 85
Veele (9541 VM Vlagtwedde)
[email protected]
T 0599 313898
F 0847 391680

Website: http://www.hetveerenhuis.nl

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular