Mannen en vrouwen met een donkere huidskleur hebben een hogere kans op osteoporose (botontkalking) dan mensen met een blanke- of licht getinte huid. Grotere tekorten aan vitamine D en calcium zijn hier de oorzaak van.

Dit blijkt uit onderzoek uitgevoerd onder 72.000 personen die de FitForMe voedingstest invulden. De steekproef bestond uit volwassen personen met een donkere- , licht getinte- of een blanke huid. Mensen met een donkere huid bleken een 50% groter tekort aan vitamine D te hebben dan mensen met een lichtere huid. Tevens was ook de dagelijkse inname van calcium door mensen met een donker huidstype structureel te laag.

Calcium, dat vooral in melkproducten zit, zorgt voor een goede botopbouw. Daarnaast is vitamine D van belang voor de opname van calcium in de botten. Het lichaam kan vitamine D zelf maken met behulp van zonlicht. Mensen met een donkere huidskleur hebben een hogere vitamine D behoefte dan mensen met een lichtere huidskleur. Zij hebben daarom meer zonlicht nodig om voldoende vitamine D aan te maken. Wanneer dit niet gebeurt, zal het lichaam te weinig vitamine D ter beschikking hebben om calcium op te kunnen nemen. Het gevolg is een verhoogde kans op osteoporose.

Osteoporose (botontkalking) vergroot de kans op het ontstaan van botbreuken, voornamelijk van de wervels en de heupen. De gevolgen van osteoporose openbaren zich pas als het proces al ver gevorderd is. Het is daarom van belang om dagelijks genoeg calcium en vitamine D binnen te krijgen, zodat osteoporose geen kans krijgt om te ontwikkelen. In Nederland krijgen mensen met een donkere huidskleur te weinig zonlicht om aan hun behoefte van vitamine D te kunnen voldoen. Vanuit de Gezondheidsraad wordt er om deze reden een supplement met extra vitamine D aanbevolen.

Naast het huidstype zijn er nog meerdere factoren van invloed op de dagelijkse inname van vitamine D en calcium. Om te bepalen of het gebruik van een supplement raadzaam is, kan online de FitForMe voedingstest in worden gevuld. Deze test laat geeft men in vijfminuten inzicht in de complete dagelijkse inname van alle vitamines en mineralen.

Noot voor redactie:
FitForMe stemt voedingssupplementen af op de persoonlijke tekorten van de individuele klant. Op deze wijze onderscheidt FitForMe zich van de huidige generatie supplementen uit het schap.

Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met:
FitForMe B.V.
Drs. Simon Hamer
T: 010-2235528 / 06-24758593
E : [email protected]
www.fitforme.nl

Website: http://www.fitforme.nl