Haar van hem is een bloemlezing van columns die uit het leven gegrepen zijn. Om precies te zijn uit de midlifecrisis. Wanneer je opmerkingen als "Goh, had jij daar haar vroeger?" en "Lijkt me leuk om eens foto´s te zien van jou met haar" naar je hoofd geslingerd krijgt, besef je pas dat je in deze fase van het leven beland bent. Puntig, scherp maar altijd met humor schrijft Frank Schrà¶er over de levensfase waarin hij nu zit. Het leven als vader, echtgenoot en als jonge minnaar passeert de revue. Herkenbaar voor velen, gevreesd door met name mannen, probeert Frank schrijvenderwijs een einde te maken aan deze verschrikkelijke fase in het leven van iedere man. Frank is 44 jaar en woont in Westerbork.

Frank Schrà¶er:
"Ik schrijf al jaren korte verhalen en columns voor de Universiteitskrant Ad Valvas, INDirect en als oud woordvoerder van de provincie Drenthe voor Drents Plateau. Vlak voor ik verhuisde naar Drenthe, had ik me voorgenomen om aan het boek te beginnen dat ik altijd al zou willen schrijven. In Drenthe moest het gebeuren! Drenthe niks te beleven, dus tijd zat. Ik heb er zelden zo ver naast gezeten. Geen succes, dus. Inmiddels is het zeven jaar later en het boek Haar van Hem is er toch gekomen. Mijn verhalen zijn nog niet bekend bij een breed publiek, maar met dit boek moet hier verandering in komen."

Een column uit het boek:

Vaderschap?
à¢â‚¬à…“Is het nou leuk dat vaderschap?, vroeg ik mij voor mijn 32ste af. Op een gegeven gepland moment kon ik niet meer terug. Mijn vrouw was zwanger. Ik heb inmiddels twee schatten van dochters. Maar de begin jaren, nee, die kunnen jullie gerust van me cadeau krijgen. Huilbaby´s waren het niet, maar om nou te zeggen dat ze de hele nacht stil waren. Nouà¢â‚¬¦. nee. Als je als twee werkende ouders keer op keer ´s nachts er uit moet, ja, dan heb je wel eens een moeilijk momentje. Ik kan me wel een moment herinneren dat ik voor de derde keer ´s nachts over die wieg gebogen stond en me bedacht: ´ik kan me nu in à©à©n keer voorstellen dat er mensen zijn die baby-tjes mishandelen´. Wees gerust. Ik heb mijn dochter heel teer opgepakt en geknuffeld. Zo´n watje ben ik dan ook wel weer.
Op een gegeven moment kregen wij van onze geel-blauw of paarse-kruiszuster de tip om de baby dan maar de hele nacht te laten huilen. Ging het vanzelf over. Mmmh, in Rouvoet-achtige tijden is het natuurlijk niet slim dit ongemerkt te doen. Dus ik de buren gewaarschuwd. à¢â‚¬à…“Als je vannacht de hele nacht hoort huilen? We mishandelen niet, moet van de zuster.
Het hielp. Sindsdien ben ik een semi-gelukkige vader. Semi? Ja, je hebt zo je zwakke momentjes. Als je na een dag ploeteren en een uur in de keuken je pannen op tafel zet, komt er vaak zo´n moment:
´lust ik niet´.
´Je weet niet eens wat er in zit´
´Ik heb het al eens eerder gehad en toen lustte ik het ook niet.´
´Je weet niet eens wat er in zit´
à¢â‚¬à…“En toch lust ik het niet.
´JE WEET NIET EENS WAT ER IN ZIT´
´En tochà¢â‚¬¦.. ´(encore fade till end)
Op zulke momenten vergeef me- denk ik wel eens stiekem aan postnatale abortus.

Ik ben een watje, ik weet het. Ik ben best gek op mijn dochters. Sta in tochtige turnhallen en op koude pleinen naar dansen te kijken, sta midden in de nacht pannenkoeken te bakken voor het kerstdiner en sta om 8 uur ´s zaterdags naast een in- en inkoude ijsbaan naar hun schaatsles te turen. Het hele huis hangt vol met tekeningen waar Picasso kop noch staart aan zal vinden en alle vaderdagcadeau´s waarvan de functionaliteit mij totaal ontgaan, prijken op verschillende plekken in huis en kantoor.

Ik heb trouwens ook al maatregelen genomen voor later. Bij het bouwen van mijn huis heb ik aan het begin van de oprit een hele rits spijkers gemonteerd. Met à©à©n druk op de knop kan ik die vanuit mijn huiskamer omhoog laten steken. Alle banden van de brommers van puisterige pubers knallen hier op stuk. Want:
´Niemand komt aan mijn dochters!´
´Maar misschien zijn het aardige knullen?´
´Niemand komt aan mijn dochters!´
´Maar, ze willen misschien alleen praten?´
´Niemand komt aan mijn dochters!´
´Maar je moet ze toch eens los laten?´
´NIEMAND KOMT AAN MIJN DOCHTERS´ (encore, fade till end)!

titel: Haar van hem, korte verhalen voor bij de kapper
auteur: Frank Schrà¶er (44, Westerbork)
aantal pagina´s: 110
paperback 12,5 x 20 cm
ISBN: 978-90-8834-774-0
vaste prijs: à¢à¢â‚¬Å¡¬ 14,95

Noot voor de redactie niet voor publicatie:
Meer informatie bij Frank Schrà¶er, [email protected]
06-42959824