Ultieme doel: deelname aan de Shell Eco Marathon
Dit jaar zal voor het eerst de HAN Eco Marathon verreden worden. Zes teams van studenten met de opleidingsspecialisatie Automotive Development zullen met elkaar de strijd aan gaan. De HAN Eco Marathon is een afgeleide van de Shell Eco Marathon waarbij het de bedoeling is een zo laag mogelijk verbruik per kilometer neer te zetten. De HAN Eco Marathon kan als à¢â‚¬à…“proefrit beschouwd worden met als ultieme doel deelname aan de Shell Eco Marathon.

Ieder team heeft 500 euro budget van de school gekregen die met sponsorgeld aangevuld mocht worden tot 1000 euro. In een periode van 8 weken moest het volledige voertuig ontworpen worden, vervolgens waren er nog 8 weken over om het voertuig te bouwen en te testen.

Het ontwerp
Groep 3 had het voordeel volop van de diensten van Holland Engineering Consultants bv (HEC) te kunnen profiteren. HEC is een kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie en heeft veel know-how op het gebied van CAD, CAM en CAE software. Bij het ontwerp van het chassis is gebruik gemaakt van Pro/MECHANICA van PTC. Het chassis is uitgevoerd in aluminium en weegt uiteindelijk slechts 9 kg. Voor het optimaliseren van de aerodynamica is FloEFD van Mentor Graphics gebruikt. Hiermee kon de luchtweerstand met 15 % worden gereduceerd ten opzichte van eerdere ontwerpen. De ervaring van HEC op simulatiegebied heeft hier enorm geholpen.

Met de relatief nieuwe module Pro/ENGINEER Manikin van PTC kon al vroeg in het ontwerpproces de ergonomische aspecten geanalyseerd worden. Met Manikin is het namelijk mogelijk om mensfiguren (Manikins) in het 3D model te plaatsen en zo kan de lichaamshouding etc. geanalyseerd worden.

De race
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan het voertuig. Vrijdag 12 juni wordt de race gehouden op het Midland Circuit te Lelystad. Iedereen is welkom en de toegang is gratis.
s' Ochtends worden de proefritten gereden en vanaf 13.00 is de officiële wedstrijd.

Waar: Midland Circuit Lelystad, Palingweg 89
Wanneer: Vrijdag 12 juni 2009

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular