Nieuwegein, juni 2010 - Het inmiddels 3e kennisoverdrachtproject voor het MKB is van start gegaan! De samenwerking tussen Holland Engineering Consultants bv (HEC) en het Materials Innovation Institute (M2i) blijkt zeer succesvol uit te pakken voor het MKB. Nauwelijks nadat het 2e kennisoverdrachtproject succesvol werd afgesloten kondigen HEC en het M2i al weer het volgende project aan, bestaande uit een cluster van vijf MKB bedrijven. Centraal in dit project staat de simulatie van stroming van lucht en vloeistoffen.

De populariteit van deze gesubsidieerde kennisoverdrachtprojecten onder het MKB is inmiddels erg groot. Daaruit kan worden afgeleid dat het doel om met deze kennisoverdrachtprojecten het MKB bekend te laten worden met de mogelijkheden van ontwerpoptimalisatie met behulp van computersimulatie, inderdaad wordt bereikt. Voor 2010 verwacht HEC ieder kwartaal een kennisoverdrachtproject te kunnen opstarten. Het 4e project zal zelfs al voor de zomermaanden van start kunnen gaan.

Het succes van deze gesubsidieerde kennisoverdrachtprojecten is vooral te danken aan de overheid die innovatie binnen het MKB hoog in het vaandel heeft staan. Immers het MKB is de grote aanjager van onze economie en de overheid heeft voor innovatie een subsidiebudget beschikbaar gesteld, dat beheerd wordt door het M2i.

Bedrijven met klinkende namen hebben al deelgenomen aan deze kennisoverdrachtprojecten en zien in dat simulatiesoftware een onmisbaar stuk gereedschap is geworden in een snel wijzigende markt. Want om de concurrentie steeds een stap voor te kunnen blijven is de noodzaak om betere en goedkopere producten sneller in de markt te plaatsen inmiddels een feit. Dit kan door minder prototypes te maken en in plaats hiervan virtuele prototypes te testen met behulp van simulatiesoftware.

2e M2i kennisoverdrachtproject succesvol afgesloten
Het woord innovatie houdt niet in dat dit slechts voorbehouden is aan high-tech bedrijven. Integendeel, het MKB drijft op entrepreneurs met soms geweldige ideeën, maar die de middelen nog niet in huis hebben om met behulp van simulatie een virtueel prototype te maken. De producten kunnen dan ook zeer uiteenlopend van aard zijn. In het 2e kennisoverdrachtproject is bijvoorbeeld de warmtehuishouding van een besturingskast geanalyseerd en verbeterd aan de hand van simulatie van temperatuur- en luchtstromingen. Alewijnse Marine Technology zegt hierover: à¢â‚¬Å“De simulaties hebben ons zeer geholpen om meer inzicht te krijgen in de warmtehuishouding van onze apparatuur. Wij hebben de beslissing genomen om naar aanleiding van deze resultaten van het M2i project dit soort simulaties uit te besteden bij HEC en op termijn waarschijnlijk zelf ook te gaan uitvoeren.à¢â‚¬

Maar ook de prestaties van spectaculaire constructies zoals rollercoasters werden gesimuleerd. Kumbak heeft door de simulatie van de rollercoaster de funderingskrachten en de krachten op de constructie van de achtbaan goed inzichtelijk kunnen maken. Daarmee zijn ze in staat om zowel de achtbaan als de fundering nu beter te kunnen ontwerpen. Een andere deelnemer Merwede Valves uit Hardinxveld-Giessendam maakt kleppen voor alle mogelijke toepassingen. Voor het kennisoverdrachtproject wilden ze het gedrag van de kleppen in leidingen van beladingssystemen voor schepen beter in beeld brengen. à¢â‚¬Å“De simulaties hebben ons veel inzicht gegeven in het krachtenspel dat op onze terugslag kleppen staat. Ook zijn we hierdoor beter in staat de verschillende ontwerp parameters op waarde en effect te schatten. We zijn hierdoor nu in staat deze beter te ontwerpen en zullen in de toekomst zeker vaker de stroming door de kleppen gaan simulerenà¢â‚¬, aldus Henny van Bruggen, hoofd engineering bij Merwede Valves.

Een andere deelnemer is VDL Klima. Dit bedrijf is specialist op het gebied van warmteoverdracht en ventilatietechniek en maken o.a. warmtewisselaars waarbij de vorm bepalend is voor de warmteoverdracht. Door de simulatie van de vergelijking van de verschillende varianten van warmtewisselaars was het resultaat vele malen sneller en gemakkelijker toegankelijk. Deelnemer Moba, heeft aan de hand van simulaties de sterkte, levensduur en trillingen van een palletiser machine in kaart gebracht. Voor Innalox werd de levensduur van bepaalde onderdelen in keramische ovens op hun levensduur berekend.

Naar verwachting zal het 4e kennisoverdrachtproject voor de zomermaanden van start kunnen gaan en hierna zal het 5e en 6e project nog in 2010 hun aanvang kunnen nemen.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met:
Holland Engineering Consultants bv
T: 030 600 60 60
De heer Ronald Schouten Project Manager

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular