NIEUWEGEIN - Nieuwe functionaliteiten en verbeterde prestaties
Holland Engineering Consultants bv, hà¨t kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie, introduceert de nieuwste versie van het discrete elementen pakket EDEM (Engineering Discrete Element Method), de simulatiesoftware van DEM Solutions waarmee stromen van bulkgoederen kunnen worden gesimuleerd en geoptimaliseerd. Door gebruik te maken van EDEM 2.3, de laatste versie van dit revolutionaire simulatiepakket, kunnen bedrijven het aantal fysieke prototypes en testen die nodig zijn voor product evaluatie aanzienlijk verminderen en op deze manier veel tijd en kosten besparen.

Men is in staat om met behulp van deze oplossing te rekenen aan losse (discrete) 'elementen'. De deeltjes krijgen ieder afzonderlijk bepaalde eigenschappen mee die invloed hebben op de manier van bewegen en de interactie met de andere deeltjes. Met EDEM kan bijvoorbeeld het gedrag worden gesimuleerd van granulaten, pillen en voedseltransport van bijvoorbeeld frietjes, aardappelen, groente en fruit. Zo wordt de EDEM software o.a. gebruikt in de farmaceutische, chemische, agrarische en voedsel(verwerkende) industrie.

Sneller prototype ontwerp door verbeterde CAD import
De CAD import mogelijkheden zijn verder uitgebreid in EDEM 2.3, waardoor gebruikers de geometrie, zoals stortkokers, mengschoepen en andere structuren in de geïmporteerde CAD bestanden, beter kunnen manipuleren. Gebruikers hoeven niet terug te gaan naar het originele CAD pakket om het model te kunnen modificeren, transleren of roteren.

CAD modellen kunnen nu naast perspectief ook met een orthografische projectie worden bekeken en door de verbeterde camera functie is het nu mogelijk de camera om het model heen te bewegen in plaats van het model voor de camera. Met deze nieuwe EDEM visualisatie mogelijkheden kunnen hoge kwaliteit video‘˜s worden gemaakt, waarmee specifieke aspecten van het ontwerp kunnen worden bekeken voor engineering analyse, maar deze kunnen ook gebruikt worden voor marketingdoeleinden en verkooppresentaties.

PSI visualisatie identificeert snel contactgebieden en oppervlaktedruk
Met EDEM 2.3 kan het effect van de interactie tussen deeltjes en het ontwerp nog beter worden gevisualiseerd. Particle-Structure Interactions (PSI), zoals contactkrachten, oppervlaktedruk en krachtoverbrenging kunnen op alle oppervlakten zichtbaar worden gemaakt, zelfs op complexe vormen. Hierdoor kunnen snel probleemgebieden worden bekeken en kunnen de effecten van ontwerpaanpassingen eenvoudig worden vergeleken.

Uitgebreide opties voor geavanceerde customization
De veelzijdige Applications Programming Interface (API) is in EDEM 2.3 verder ontwikkeld, waardoor de flexibiliteit en de uitbreidbaarheid van de software is vergroot, zowel voor commerciële als academische gebruikers.

à¢â‚¬Å“De meeste nieuwe toepassingen in EDEM 2.3 zijn het gevolg van een nauwe samenwerken met onze klanten. Door te reageren op de behoefte van de gebruikers zijn wij continue bezig de software te verbeteren. Hierdoor blijft EDEM haar concurrentiepositie behouden en zet zij de standaard voor Discrete Elementen software,à¢â‚¬ aldus John Favier, CEO van DEM Solutions.

EDEM 2.3 is nu beschikbaar. Neem voor meer informatie gerust contact op met Holland Engineering Consultants bv of kijk op: www.hecbv.nl/edem.