Hernia??? Wat is het en wat kan ik er aan doenà¢â‚¬¦à¢â‚¬¦

De wervelkolom bestaat uit wervels en tussenwervelschijven, bijeengehouden door banden, spieren en pezen. Door onbekende oorzaak kan een uitstulping van een tussenwervelschijf ntstaan. Dit noemen we een hernia. Meestal zit de hernia onder in de rug. De hernia kan op een zenuwbaan drukken en deze prikkelen of irriteren.

Wat zijn de verschijnselen van een rug hernia
Een hernia kan pijn in een been geven die door trekt tot in het onderbeen, soms tot in de voet. Meestal is er ook lage rugpijn. De pijn in het been is scherp. Bepaalde houdingen of bewegingen, maar ook hoesten, niezen of persen, kunnen de uitstralende pijn oproepen of versterken. Soms is er krachtverlies in het been of een gevoel alsof het been slaapt.

Hoe ontstaat een rug hernia
Het is niet duidelijk hoe een hernia ontstaat. Mogelijk is overbelasting de oorzaak, maar dat is nooit bewezen.

Rà¶ntgenfoto of scan?
Bij hernia klachten heeft het over het algemeen geen zin om een rà¶ntgenfoto te maken. Sommige mensen hebben hevige klachten terwijl er op de foto niets te zien is. Anderen hebben geen klachten terwijl er op de foto wel afwijkingen te zien zijn. Er is dus niet altijd een verband tussen de klachten en de afwijkingen op de foto. Alleen als er reden is om een andere oorzaak van de pijn te overwegen, zal eventueel een scan worden gemaakt. Pas als een hernia-operatie wordt overwogen (zie onder), zal meestal ook een scan worden gemaakt. Wij bij DorSano rugpijn klinieken maken altijd standaard een bewegings scan van de wervelkolom. Mochten de klachten op een hernia wijzen zal ook onze neuro chirurg ingeschakeld worden die op zijn beurt een MRI scan kan inzetten om een betere diagnose te kunnen stellen

Adviezen bij een rug hernia
Probeer zoveel mogelijk gewoon te blijven bewegen en door te gaan met uw dagelijkse activiteiten. Maar vermijd houdingen en bewegingen die hevige pijn veroorzaken of de rug belasten. Kies de minst pijnlijke houding als u gaat liggen, bijvoorbeeld op uw rug met een paar kussens onder uw knieën, of op uw zij met half opgetrokken benen.

Wanneer u van houding verandert, let er dan op dat u uw boven- en onderlichaam in à©à©n keer draait. Om uit bed te komen, gaat u eerst op uw zij liggen. Steek uw benen over de rand van het bed en druk uzelf met beide armen omhoog. Als u gaat liggen maakt u dezelfde beweging in omgekeerde volgorde. Als liggen de minst pijnlijke houding is, kunt u voor korte tijd bedrust nemen.

Maar probeer er wel af en toe uit te komen. Dagenlang alsmaar in bed liggen is niet zinvol. Door bedrust verzwakken uw spieren en dat vertraagt het herstel. De DorSano methode is juist er op gericht om de spieren die tussen de wervels inzitten te activeren en versterken Probeer daarom, zodra bewegen geen heftige pijn meer veroorzaakt, weer in beweging te komen en uw activiteiten geleidelijk op te pakken.

Daarnaast raden wij aan om het DorSano concept uit te voeren, zie diagnose lage rugpijn op onze website , www.lage-rugpijn.nl

Medicijnen bij een hernia van de rug?
Als u pijnstillers gebruikt, kunt u die het beste op vaste tijden innemen, ook al heeft u op dat moment even geen pijn. Probeer dit eerst gedurende een paar dagen. Als dit al enige tijd heeft geholpen, kijk dan of u geleidelijk aan weer zonder pijnstillers kunt. Gebruik bij voorkeur paracetamol. Als dit niet helpt zijn er andere middelen, zoals ibuprofen of diclofenac. Deze laatste twee middelen kunnen bijwerkingen hebben, zoals maagpijn en misselijkheid.

Medicijnen die de spieren verslappen, hebben geen zin. Hoe gaat het verder? Bij hernia klachten is het raadzaam de DorSano kliniek te bellen. Na onderzoek al daar wordt het duidelijk of het inzetten van DorSano therapie u kan helpen of date r operatief ingegrepen moet worden. Ook al verdwijnen de beenklachten, eventuele lage rugpijn kan in wisselende mate aanhouden of terugkomen. Als u eenmaal een hernia heeft gehad, kunnen de klachten terugkomen. Hebben uw klachten te maken met uw werk of gevolgen voor uw werk? Misschien zijn er dan aanpassingen mogelijk om het werk makkelijker te maken, met minder belasting van uw rug. Dit kan bijvoorbeeld door de inrichting van uw werkplek te veranderen (de hoogte van de stoel, tafel of computer), door gebruik te maken van hulpmiddelen of door de taken anders te verdelen?

DorSano helpt u daarbij. Desgewenst komt een DorSano therapeut bij u thuis of op uw werk om de situatie te analyseren of om de situaties ter plekke zo goed mogelijk in te richten. Als de klachten snel toenemen of na ongeveer zes weken niet of nog onvoldoende zijn afgenomen, kan verwijzing naar onze DorSano neurochirurg worden overwogen. Als uit verder onderzoek inderdaad blijkt dat er een hernia is, zal beoordeeld worden of een operatie kans op (verdere) verbetering biedt. Maar hoe de klachten verlopen met of zonder operatie is niet goed te voorspellen. Hoe ernstiger de klachten, hoe meer kans dat de operatie verbetering zal opleveren. Na een hernia-operatie duurt het herstel à©à©n tot twee maanden.

U moet er wel op rekenen dat de rugpijn kan blijven bestaan of kan terugkomen. Ook verschijnselen als krachtverlies of een doof gevoel in het been kunnen nog geruime tijd blijven bestaan. DorSano kiest daarom er dan ook voor om haar 3 fasen concept eerst toe te passen alvorens een operatie in te zetten.

Wanneer moet u contact opnemen?
Bel direct naar de DorSano kliniek bij u in de buurt of de dienstdoende huisarts:
als u plotseling minder kracht heeft (niet meer op uw tenen of hak kunt lopen);
als er een doof gevoel ontstaat in de liezen en rond de anus;
als u niet meer kunt plassen of juist de plas niet meer kunt ophouden.

Voor een overzicht van de dichtsbijzijnde DorSano klinieken verwijzen wij u graag naar ons overzicht met vestigingen .