DEN HAAG, 13 januari 2009 Het Nederlands Tekstbureau biedt sinds dit jaar een nieuwe dienst: de ontwikkeling van een Taalhuisstijl. In een handzaam naslagwerk komen alle afspraken te staan over schrijfstijlen en schrijfwijzen binnen een organisatie, voorzien van passende praktijkvoorbeelden. Katja Henderickx-Graven, directeur van Het Nederlands Tekstbureau: à¢â‚¬à…“We merken in de praktijk dat veel medewerkers binnen (semi)overheid, bedrijfsleven en (non-profit)organisaties moeite ondervinden om eenduidig, foutloos en bondig te communiceren. Een Taalhuisstijl moet hier verandering in brengen.

Aanleiding
Het huisstijlhandboek is een ingeburgerd begrip; hierin staan alle bijbehorende regels en richtlijnen voor bijvoorbeeld logo´s, lettertypen en lettergroottes. Toch hoort een Taalhuisstijl volgens Katja Henderickx-Graven ook standaard in iedere bureaula te liggen. à¢â‚¬à…“Bondig, foutloos en consequent taalgebruik in externe schriftelijke uitingen is een minstens zo belangrijk visitekaartje van een organisatie. Om medewerkers hierbij te ondersteunen, ontwikkelden wij een complete Taalhuisstijl die wij voor iedere organisatie op maat kunnen samenstellen. Uiteraard wordt ieder advies voorzien van organisatiespecifieke voorbeelden.

Taalhuisstijl
Met de Taalhuisstijl hebben medewerkers een overzichtelijk naslagwerk, dat snel antwoord geeft op honderden vragen. Aan bod komen onder meer richtlijnen voor de opbouw van bijvoorbeeld brieven en e-mails, adviezen voor de gewenste schrijfstijl en concrete tips voor bondig schrijven. Ook is eenvoudig op te zoeken wat veelvoorkomende taalfouten binnen een organisatie zijn, welke tekstfragmenten altijd inzetbaar zijn en wat de juiste schrijfwijze van bedrijfstermen is (functienamen, wetten, afkortingen, etc.). Daarnaast komen ook spatiëringregels (tekens) en typografische conventies (data, valuta, getallen, etc.) aan de orde.

Het Nederlands Tekstbureau
Het Nederlands Tekstbureau is sinds 2001 actief en de kernactiviteiten bestaan uit het schrijven, redigeren en corrigeren van teksten in de Nederlandse taal. Sinds 2006 is Het Nederlands Tekstbureau een franchiseformule, waarbij uitsluitend gekwalificeerde tekstschrijvers onder de naam en volgens de formule van Het Nederlands Tekstbureau hun eigen onderneming starten. Momenteel zijn er vijf vestigingen in Nederland: Amsterdam, Den Haag, Eindhoven, Nijmegen en Veenendaal.

Kijk ook op www.hntb.nl.

Noot voor de redactie (niet voor publicatie):
Voor meer informatie en/of een interview kunt u contact opnemen met:
Katja Henderickx-Graven, directeur van Het Nederlands Tekstbureau B.V.
Telefoon: 070-3226565. Mobiel: 06-41471379. E-mail: [email protected].

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular