(Persbericht) Voor veel mensen is autorijden een essentieel onderdeel van hun leven omdat hun baan ervan afhangt of het gezin erop steunt. Veel mensen vinden het heerlijk om in het weekend een eindje te gaan rijden. Maar met deze luxe gaat ook een verantwoordelijkheid gepaard, waarvan iedere bestuurder zich constant bewust moet zijn. Een auto besturen betekent namelijk dat er situaties kunnen ontstaan waarbij men niet alleen zelf kan verongelukken, maar ook anderen in gevaar kan brengen. Daarom is defensief rijden zo enorm belangrijk.

De verkeersregels kennen is à©à©n ding maar er zijn vele tips en suggesties die van elke bestuurder een betrouwbare automobilist kunnen maken. Begin bij het begin: de noodzakelijkheden. Onderzoek heeft aangetoond dat veiligheidsgordels het aantal verkeersdoden met 50% vermindert, dus doe altijd je gordel om. Denk ook aan zaken die je onderweg af kunnen leiden zoals je mobiele telefoon. Koop een hands-free voor in de auto of zet je mobiel uit tot je op de plaats van bestemming bent.

Blijf alert en concentreer je. Ga niet rijden als je moe bent of als je zelfs maar een kleine hoeveelheid alcohol op hebt; let op het verkeer om je heen. Dat betekent dat je ten minste 2 seconden ruimte moet laten tussen jou en de auto voor je. Houd hierbij altijd rekening met het weer en de toestand van de weg.

Is de auto eenmaal in beweging, dan is twijfelen uit den boze. Ben je aan het rijden dan verdient dat altijd je volle aandacht. Je ogen op de weg houden is vaak al genoeg om de meeste kleine ongelukken te vermijden en dat is misschien wel het belangrijkste advies wat betreft defensief rijden. Het rustig aan doen is ook goed advies. Ongelukken gebeuren als er iets onverwachts gebeurt of als de bestuurder niet de tijd neemt om na te denken over zijn acties voordat hij handelt. Rijd zonder haast en behandel het verkeer met het respect en de behoedzaamheid die nodig is.

Als laatste is het belangrijk om goede gewoontes in stand te houden. Simpele handelingen als het checken van je dode hoek en altijd je richtingaanwijzers gebruiken betekent dat je zelf altijd weet wat er om je heen gebeurt en vice versa weten anderen wat jij van plan bent. Begrijpen wat je gaat doen en dit aangeven aan andere weggebruikers is een essentieel onderdeel van defensief rijden en helpt bij het voorkomen van deuken en krassen die kunnen leiden tot hoge kosten voor een autoruit vervangen of het herspuiten van de auto.

Lees meer over een autoruit vervangen op www.carglass.nl