Holland Engineering Consultants bv (HEC), hà¨t kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie, lanceert de nieuwste versie van het discrete elementen pakket EDEM van DEM Solutions. Met het EDEM softwareprogramma is het mogelijk om bulkprocessen te simuleren en te optimaliseren. Versie 2.2 biedt de gebruikers een aantal verbeteringen, waarmee de randvoorwaarden voor de analyse nog nauwkeuriger kunnen worden aangemaakt, hiermee wordt de productiviteit significant vergroot, doordat nog sneller de gewenste resultaten verkregen worden.

In december 2008 heeft HEC de EDEM software in de Benelux geïntroduceerd aan de hand van een kennisoverdrachtproject in samenwerking met het Materials Innovation Institute (M2i). Sinds die tijd is er een grote interesse in de discrete deeltjes simulatiesoftware en heeft het project in mei 2009 zelf de 3e prijs gewonnen op de Materials Engineering beurs.

à¢â‚¬à…“De nieuwe ontwikkelingen in de EDEM software bieden de gebruikers veel extra mogelijkheden. Tevens worden de resultaten nu nog realistischer, zegt Ed Hulst, directeur van HEC.

De nieuwe functies van EDEM 2.2 biedt een aantal belangrijke mogelijkheden, zoals:

  • Kleine file grootte, minder schijfruimte, grotere simulaties en snellere analyses
  • flexibiliteit in linken naar externe data bronnen
  • controle over massa/volume distributie
  • meer flexibiliteit in de analyse van materiaalgedrag

Kleinere file grootte = minder schijfruimte, grotere simulaties en snellere analyses.
Met EDEM 2.2 is het mogelijk om naast de gehele dataset, ook delen op te slaan van de geanalyseerde data. Door enkel die data te bewaren welke nodig is voor de analyse, kan de file grootte substantieel gereduceerd worden. De gebruiker kan nu meer simulatiedata opslaan op eenzelfde schijfgrootte.

à¢â‚¬à…“Met deze nieuwe functionaliteit hoeven we onze opslag capaciteit niet te vergroten voor data die we toch niet nodig hebben. Tevens kost het nu door de kleinere files - veel minder tijd om de simulaties te openen en te bekijken

Tijd synchronisatie = flexibiliteit in linken naar externe data bronnen
Voor gebruikers die EDEM naast andere databronnen gebruiken bestaat met versie 2.2 de mogelijkheid om EDEM met deze externe bronnen te synchroniseren. Dit is vooral goed nieuws voor gebruikers die simulaties uitvoeren met voorgedefinieerde dynamica, externe dynamica koppelingen of wanneer bepaalde input data is gelinkt naar een externe databron.
Tijdens het opslaan van een EDEM 2.2 simulatie kunnen gebruikers er nu voor kiezen om de verstreken simulatietijd weer op nul (of een ander tijdstip) te zetten, waardoor de nieuwe simulatie gelijk gezet kan worden met de gerefereerde starttijd. Op deze manier kunnen de resultaten makkelijker geëvalueerd worden, doordat de assen van de grafieken overeenkomen.

à¢â‚¬à…“De mogelijkheid om de starttijden te synchroniseren bespaart ons tijd tijdens de cross-data analyse en het geeft overzichtelijke grafieken waarmee we onze project presentaties kunnen verfraaien.

Nieuwe Mass Generation Rate tool = controle over massa/volume distributie
EDEM gebruikers die specifieke massa/stroming simulaties willen uitvoeren of een volume willen vullen met een bepaalde totale massa hebben nu meer invloed op de simulatie met het nieuwe Mass Generation Rate gereedschap in EDEM 2.2. Dit is vooral van belang voor gebruikers die transportbanden voor bulkgoederen ontwikkelen.
Met het Mass Generation Rate gereedschap kunnen EDEM 2.2 gebruikers de randvoorwaarden aanpassen, zodat deze overeenkomen met de meest gesimuleerde conditie deeltjesmassa per tijdsdeel.

Door de initiële deeltjessnelheid te kiezen en de massa te definiëren, bepaalt de gebruiker de gewenste stromingsnelheid.
De Particle Factory van EDEM zal het percentage dat overeenkomt met de gewenste massa en volume registreren. Met EDEM´s bestaande geometriemogelijkheden kan het gewenste volume iedere vorm krijgen of uit geïmporteerde CAD data bestaan.

à¢â‚¬à…“Met de nieuwe Mass Generation Rate tool kunnen wij snel vele bulksimulaties uitvoeren om zo onze meest effectieve ontwerpen eruit te halen. Het geeft ons informatie over zowel de deeltjes/massa verhouding als het aantal deeltjes.


Variabele vormen voor à¢â‚¬à…“binningvan deeltjes = meer flexibiliteit in de analyse van materiaalgedrag

Met EDEM´s bestaande post-processor is het mogelijk om de karakteristieken van bepaalde deeltjes op een bepaalde plek tijdens de simulatie te berekenen door ze vast te leggen in een zogenaamde à¢â‚¬à…“bin. Met versie 2.2 kan deze à¢â‚¬à…“bin iedere vorm aannemen en kan het vastgezet worden aan elk deel van de geometrie, zoals een bewegende graafmachinebak of een roterende schijf op een sproeier, om zo de statistieken over tijd te bepalen.

à¢â‚¬à…“De mogelijkheid om à¢â‚¬à…“bins te creëren welke de vorm van de machine nabootsen of een bepaalde geometrie totaal vullen heeft geresulteerd in nog betrouwbaardere resultaten nu kunnen we op iedere plek controles uitvoeren.

à¢â‚¬à…“Flexibiliteit en efficiëntie in het modeleren, de simulatie en de data analyse is altijd ons doel, zegt John Favier, directeur van DEM Solutions. à¢â‚¬à…“Engineers zijn altijd op zoek naar gebruiksgemak in combinatie met de mogelijkheden van een pakket. De nieuwe onderdelen en mogelijkheden in EDEM 2.2 ondersteunt het doel van onze klanten. Door de klanten te ondersteunen om alles uit de software te halen, kunnen zij de best mogelijke engineering oplossingen ontwikkelen.

EDEM 2.2 is nu beschikbaar. Wilt u een demonstratie van de mogelijkheden van deze software voor uw bedrijf?
Neem voor meer informatie dan contact op met Holland Engineering Consultants bv.

Website: http://www.hecbv.nl