Kennisoverdrachtproject van HEC en M2i gewaardeerd door erkende jury

Nieuwegein, 20 mei 2009 Tijdens de Materials Engineering Beurs te Eindhoven die op 13 en 14 mei jl. werd gehouden, werd voor de 4e keer de Materials Engineering Prijs (MEP) uitgereikt. Holland Engineering Consultants (HEC) en het Materials Innovation Institute (M2i) hebben de 3e prijs gewonnen voor hun inzending: het kennisoverdrachtproject waarbij MKB bedrijven gesubsidieerd worden geholpen bij de introductie van verschillende soorten simulatiepakketten waarmee innovatieve producten geëvalueerd kunnen worden.

Ditmaal stond de MEP in het teken van nieuwe producten, innovatie, samenwerking in kennisoverdracht en valorisatie, ofwel effectieve benutting van onderzoek aan universiteiten of andere kennisinstellingen. De negen deelnemende bedrijven aan dit gesubsidieerde kennisoverdrachtproject konden hiervoor interessante projecten aanmelden. Het eerste kennisoverdrachtproject bij kenniscentrum voor ontwerpoptimalisatie HEC loopt op dit moment ten einde en de resultaten zijn veelbelovend. Het project stond in het teken van de innovatieve techniek met de Engineering Discrete Element Method (EDEM) software van DEM Solutions. Hiermee is het mogelijk om een stroom bewegende deeltjes door een bulkgoed transport systeem te simuleren en te analyseren, zoals graankorrels in een silo, tabletten op een lopende band of bagger in een baggerschip. Het effect op onderdelen, zoals bijvoorbeeld trilgoten is dan direct te zien en indien wenselijk aan te passen.

De deelnemende bedrijven hadden zich aangemeld met projecten van uiteenlopende aard, zoals de simulatie van een anker van Vryhof Anchors dat door het zand getrokken wordt om te kunnen bepalen of het anker zich voldoende in de bodem van de zee vast zet. Deze ankers worden o.a. gebruikt bij het verankeren in volle zee van olieboorplatforms. De resultaten stellen het bedrijf in staat om het model aan te passen, zonder dat er meerdere en kostbare fysieke prototypes gemaakt hoeven te worden. Analyses die eveneens in volle gang zijn betreffen het optimaliseren van de strooihoek van een zoutstrooier, de bewegende delen van een veegmachine, een kunstmeststrooier en nog andere projecten.

Tijdens de beurs werden de resultaten aan de hand van een diashow gepresenteerd en konden bezoekers vragen stellen. à¢â‚¬à…“Het project bleek een echte eye-catcher, zegt Daan Hulst, Sales Manager bij HEC. à¢â‚¬à…“Mensen toonden zich zeer enthousiast over de vele mogelijkheden die simulatiesoftware kan bieden. En binnenkort start zelfs het tweede kennisoverdrachtproject. Dit project staat in het teken van FEM en CFD, dus sterkte- en stromingsberekeningen. Tijdens de beurs toonde een aantal bedrijven interesse om zich te willen aanmelden.

De waardering bleek niet alleen uit de bezoekers. Ook de aangestelde juryleden voor de MEP waren enthousiast en lieten dit blijken door de 3e prijs toe te kennen. à¢â‚¬à…“We zijn ontzettend trots op deze erkenning en hebben al veel complimenten gekregen van onze klanten, aldus Daan Hulst.

Holland Engineering Consultants is toeleverancier van de EDEM- software en diverse andere simulatie software van MSC.Software en Mentor Graphics voor de Benelux en PTC voor Nederland.

Voor nadere informatie over het kennisoverdracht project:
Holland Engineering Consultants bv, Nieuwegein
De heer Ronald Schouten, project manager
T: 030 600 60 60
E: [email protected]
W: www.hecbv.nl