De Europese hotelprijzen zijn in april twaalf procent gestegen ten opzichte van vorige maand en liggen op het hoogste punt sinds oktober 2009. Vooral hotels in de Zuid-Europese steden Istanbul, Barcelona en Rome hebben de prijzen in april tot 50 procent verhoogd. Dit blijkt uit de trivago Hotel Prijs Index (tHPI) die de hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

Dà¼sseldorf, 9 april 2010. De prijzen voor een overnachting in een standaard tweepersoonskamer in de grote Europese steden liggen met 115 euro twaalf procent hoger dan vorige maand. 31 van de 50 in de tHPI voorkomende steden hebben in april de hoogste prijs van dit jaar bereikt. Vorig jaar was er slechts een stijging van een procent te zien van maart op april. De overnachtingsprijzen zijn zowel in de traditioneel dure steden als Rome en Parijs (156 euro) alsook in de minder dure steden als Istanbul en Krakau tot 50 procent gestegen. Zo betalen bezoekers in Venetië met 209 euro 52 procent meer dan vorige maand, in Istanbul (132 euro) is de prijsstijging 48 procent. In Amsterdam (151 euro) zijn de kamerprijzen 29 procent hoger dan vorige maand. Hotelprijzen in Nederlandse steden zijn gemiddeld met negen procent toegenomen.

Hotelprijzen bereiken jaarlijkse piek in de meeste steden
Door de sterke prijsdalingen in veel Europese steden in de laatste zes maanden is de prijsverhoging van maart op april bijzonder drastisch. In april zijn city trips meestal erg populair, niet in het minst vanwege de traditionele paasplechtigheden die in veel grote steden als Rome en Barcelona plaatsvinden. Reizigers in Rome betalen met 166 euro 45 procent meer dan vorige maand, in Barcelona wordt in de maand van "Semana Santa" 32 procent (144 euro) meer berekend. Overnachtingen waren in Barcelona voor het laatst in oktober 2008 (151 euro) zo duur. In Florence, waar de paasceremonie "Scoppio del Carro" plaatsvindt, kost een hotelovernachting gemiddeld 52 procent meer (144 euro). Ook in Sevilla, waar in april het bekende festival "Feria" wordt gehouden, kost een standaard tweepersoonskamer 36 procent (115 euro) meer dan in maart. Een hotelkamer in Venetië kost 209 euro, en daarmee 52 procent meer dan in maart. Maar ook andere steden die erg populair zijn voor een city trip zijn de prijzen aanzienlijk gestegen in april. Een overnachting in Nice (116 euro) kost 35 procent meer in april.

Prijsverhoging ook in gunstige bestemmingen in Zuid- en Oost-Europa
Hotelprijzen in de anders goedkopere Europese steden zijn ook aanzienlijk toegenomen. Reizigers betalen voor een overnachting in Istanbul (132 euro) in april bijna 50 procent meer dan vorige maand; hetzelfde geldt voor Praag (105 euro). In Madrid (113) kost een hotelkamer in april 16 procent meer dan in maart. De andere goedkope stad in de Index, Granada, heeft voor het eerst sinds de publicatie van de tHPI in mei 2008, de 100 euro grens overschreden en ligt met 102 euro 33 procent hoger dan vorige maand en 16 procent hoger dan vorig jaar. In Boedapest en Krakau (beide 78 euro) zijn de prijzen met 21 procent verhoogd. Lissabon ligt met 110 euro voor een tweepersoonskamer 27 procent hoger dan de voorgaande maand.

Hotelprijzen in dure bestemmingen lager of onveranderd
In traditioneel dure steden zijn bijna geen prijsveranderingen zichtbaar. In Kopenhagen (130 euro) en Berlijn (95 euro) zijn de prijzen onveranderd en in Stockholm een procent duurder (136 euro). In Oslo (147 euro, min zes procent), Dublin (96 euro, min 16 procent) en de traditioneel duurste Europese stad Genà¨ve (174 euro, min elf procent) zijn de prijzen ten opzichte van de afgelopen maand aanzienlijk gedaald.

Zwitserland duurste, Bulgarije goedkoopste vakantiebestemming
Zwitserland is met een gemiddelde prijs van 161 euro het duurste land voor hotelovernachtingen, gevolgd door Rusland (155 euro) en Noorwegen (153 euro). Het goedkoopste land is Bulgarije (67 euro), gevolgd door Polen (70 euro) en Roemenië (71 euro). De duidelijkste prijsstijgingen in vergelijking met vorige maand hebben de Tsjechische Republiek (100 euro, plus 43 procent), Turkije (110 euro, plus 27 procent), Portugal (93 euro, plus 19 procent) en Italië (124 euro, plus 19 procent).

De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 160.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.

Over trivago
Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 21 internationale platforms.

Hieronder GRAFIEKEN met gedetailleerde gegevens over de gemiddelde overnachtingsprijzen in steden.

1. Het overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen voor de 50 in de tHPI voorkomende Europese steden in 2010:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_tabel_042010.pdf

in 2009: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen.pdf

2. Een grafiek met prijsveranderingen in de grootste Europese steden (vergelijking met vorig jaar):
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_europa_april.pdf

3. Het overzicht van de gemiddelde prijzen in negen Nederlandse steden:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_tabel_nl_042010.pdf

Vrij voor publicatie bij vermelding bron www.trivago.nl