De Europese hotelprijzen zijn volgens de trivago Hotelprijs Index in februari ten opzichte van voorgaande maand met vijf procent gestegen. Hotelaccommodatie in Nederland is twee procent duurder dan in januari. In Venetië zijn de overnachtingsprijzen als gevolg van het carnaval die daar plaatsvindt met 48 procent gestegen.

Dà¼sseldorf, 10 februari 2010. Europa‘˜s hotelprijzen vertonen in februari met 103 euro voor een standaard tweepersoonskamer een prijsverhoging. Sinds september 2009 zijn de Europese overnachtingsprijzen maand na maand gunstiger geworden. Voor een hotelovernachting moeten reizigers in februari vijf procent meer betalen dan vorige maand (98 euro). In Neurenberg en Londen hebben conferenties hun uitwerking en het carnaval in Venetië heeft een effect op de overnachtingskosten. De hotelprijzen in februari liggen slechts vijf procent onder die van vorig jaar. In de afgelopen acht maanden echter waren de prijzen gemiddeld tien procent onder het niveau van vorig jaar. Tot deze conclusie komt de hotelprijsvergelijker www.trivago.nl die maandelijks de Hotelprijs Index (tHPI) publiceert.

Hotelprijzen in veel metropolen drastisch gestegen
In 33 van de 50 in de tHPI voorkomende metropolen zijn de prijzen van januari op februari gestegen. Het meest opvallend is de stijging in de lagunestad Venetië (164 euro) waar de prijzen met 48 procent zijn gestegen. Ook in Barcelona (102 euro, plus 13 procent), Milaan (133 euro, plus 14 procent) en Bologna (102, een stijging van 16 procent) zijn de prijzen ten opzichte van vorige maand gestegen. In het Verenigd Koninkrijk, vooral in Edinburgh (115 euro), Manchester (101 euro) (beide plus 15 procent) en Birmingham (99 euro, plus 14 procent) zijn prijsstijgingen te zien. In Londen, waar in februari de International Fashion Week plaatsvindt, zijn de prijzen met 141 euro negen procent hoger dan in januari.

Overnachtingsprijzen in Nederlandse steden licht gestegen
De Nederlandse overnachtingsprijzen zijn van januari op februari met twee procent tot 101 euro gestegen. Daarmee liggen de Nederlandse prijzen twee procent onder het gemiddelde van de Index. In Amsterdam (110 euro) en Utrecht (136 euro) moeten reizigers zes procent meer dan vorige maand betalen. In Eindhoven (102 euro) betalen reizigers vanwege het carnaval, twaalf procent meer dan in januari. Kortingen zijn in Noordwijk (111 euro, min dertien procent) en Scheveningen (95 euro, min vijf procent) te zien.

De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 50.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.

Hieronder grafieken met gedetailleerde gegevens over de gemiddelde overnachtingsprijzen in steden.

1. Het overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen voor de 50 in de tHPI voorkomende Europese metropolen in 2010:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_022010_tabel.pdf

in 2009: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen.pdf
en in 2008: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_2008_NL_prijzen.pdf

2. De gemiddelde prijzen in negen Nederlandse steden:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_NL_stadsprijzen.pdf

Over trivago
Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 20 landenplatforms.

Vrij voor publicatie bij vermelding bron trivago.nl.