De Europese hotelprijzen blijven in maart 2010 onveranderd op het niveau van vorige maand (103 euro). In Nederland zijn de overnachtingsprijzen in populaire toeristische bestemmingen met gemiddeld twee procent gestegen. Dit blijkt uit de trivago Hotel Prijs Index (tHPI) die hotelprijsvergelijker www.trivago.nl maandelijks publiceert.

Dà¼sseldorf, 9 maart 2010. De prijzen voor een standaard tweepersoonskamer in grote Europese steden blijven met 103 euro ten opzichte van vorige maand onveranderd, zijn echter zeven procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. In Nederland zijn de overnachtingsprijzen met gemiddeld 103 euro twee procent hoger dan de voorgaande maand.

Prijsstijgingen in Nederlandse toeristische bestemmingen
In Nederland zijn in veel typisch toeristische bestemmingen duidelijke prijsstijgingen zichtbaar. Het warmer wordende weer lijkt van invloed op de overnachtingsprijzen van strandbestemmingen; in Noordwijk (118 euro) kost een overnachting gemiddeld zeven procent meer dan vorige maand en in Scheveningen (106 euro) elf procent meer. In Maastricht (111 euro) betalen reizigers tien procent meer dan vorige maand en in Amsterdam zeven procent meer. In Valkenburg aan de Geul (126 euro) is de sterkste prijsstijging te zien; een overnachting kost hier gemiddeld 24 procent meer dan vorige maand.

Prijsstijgingen in het zuiden, kortingen in het noorden
De overnachtingsprijzen in vele, voor stedentrips, populaire steden zijn gestegen in maart. Een hotelkamer in Rome (114 euro) kost tien procent meer dan vorige maand, in Barcelona (109 euro) betalen reizigers zeven procent, in Istanbul (89 euro) 13 procent en Milaan (153 euro) 15 procent meer dan in februari van dit jaar. Gedaald zijn de prijzen echter in de Scandinavische hoofdsteden, maar ze zijn nog steeds ver boven de Europese gemiddelde prijs voor een tweepersoonskamer. Hotelkamers in Stockholm (135 euro) en Kopenhagen (130 euro) kosten acht procent minder dan in februari. Wie in maart de grote, internationale reisbeurs ITB in Berlijn bezoekt krijgt te maken met een duidelijke prijsstijging; prijzen liggen met 95 euro acht procent boven die van de afgelopen maand.

De Hotelprijs Index (tHPI) van hotelprijsvergelijker www.trivago.nl geeft de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de meest gezochte Europese steden op trivago. De gemiddelde prijzen voor een standaard tweepersoonskamer zijn berekend op basis van 160.000 dagelijkse informatieverzoeken voor hotelovernachtingen door middel van de hotelprijsvergelijking van trivago. trivago bewaart de zoekopdrachten die reizigers voor de volgende maand maken. Daarom geeft de tHPI op het moment van publicatie de gemiddelde overnachtingsprijzen weer voor de komende maand. De tHPI vertegenwoordigt de prijzen op de online hotelmarkt: De Index wordt berekend op basis van de overnachtingsprijzen van 53 online reisbureaus en hotelketens.

Over trivago
Met www.trivago.nl vinden reizigers het ideale hotel voor het goedkoopste tarief. De online service vergelijkt de hoteltarieven van meer dan 53 boekingsplatforms voor 400.000 hotels wereldwijd. Daarnaast heeft trivago 15 miljoen hotelbeoordelingen op de website en laat het voor elk hotel de gebruikersbeoordelingen op bekende portalen zien. trivago vergelijkt niet de prijzen van online reisbureaus, maar de kamerprijzen. De gebruiker ziet of bij de prijs het ontbijt inbegrepen is, een reservering geannuleerd kan worden, en of een creditcard voor de reservering nodig is. trivago is de enige free metasearch: bij het zoeken kan tevens een vakantieregio, een stadsnaam of hotelnaam ingevoerd worden. trivago, met het hoofdkantoor in Dà¼sseldorf, werd in 2005 opgericht en heeft ondertussen 21 internationale platforms.

Hieronder GRAFIEKEN met gedetailleerde gegevens over de gemiddelde overnachtingsprijzen in steden.

1. Het overzicht van de gemiddelde overnachtingsprijzen voor de 50 in de tHPI voorkomende Europese steden in 2010:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_tabel_maart.pdf

in 2009: http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/tHPI_dec_prijzen.pdf

2. Een grafiek met prijsveranderingen in de grootste Europese steden (vergelijking met vorig jaar):
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/thpi_europa_maart.pdf

3. Het overzicht van de gemiddelde prijzen in negen Nederlandse steden:
http://imgpe.trivago.com/contentimages/press/images/stadsprijzen_NL_0310.pdf

Vrij voor publicatie bij vermelding bron www.trivago.nl