Afgelopen donderdag hebben in het kader van World Sight Day 2012 drie flashmobs plaatsgevonden. Het Oogzorgnetwerk organiseerde deze om aandacht te vragen voor onnodige blindheid en slechtziendheid. Op dit moment is het nog steeds zo dat meer dan 160.000 blinde of slechtziende Nederlanders, helemaal niet blind of slechtziend hadden hoeven te zijn. Wereldwijd zijn de cijfers nog schokkender: 285 miljoen mensen zijn blind of slechtziend; 80% is onnodig.

Drie partners van Het Oogzorgnetwerk werden door een flashmob verrast, namelijk Het Flevoziekenhuis in Almere, het Antonius Ziekenhuis in Sneek en het Westfriesgasthuis in Hoorn. Popkoor Puur Zang enzo bracht onder leiding van dirigent Arjen Heijboer een speciale versie van ´I Can See Clearly Now‘˜ ten gehore. Alle medewerkers en bezoekers van de ziekenhuizen waren zeer verrast door het optreden van het koor. Een registratie van de flashmobtoer is te zien op YouTube http://www.youtube.com/watch?v=i9-q1gFmyUY&feature=plcp

Internationale activiteiten
Naast de nationale activiteiten werden ter gelegenheid van World Sight Day 2012 ook internationaal diverse activiteiten georganiseerd. Zo organiseerden diverse ziekenhuizen die lid zijn van de World Association of Eye Hospitals (WAEH) diverse voorlichtings- en screeningsactiviteiten. Van de lancering van tactiele kunst in het grootste oogziekenhuis in Europa, namelijk het Moorfields Eye Hospital tot een grote oogscreeningsfair in het grootste oogziekenhuis van India, het Aravind Eye Care System. Het Oogziekenhuis Rotterdam is initiatiefnemer in de oprichting en uitrol van de WAEH, een vereniging van centers of excellence in de oogheelkunde die in 2005 in Rotterdam is opgericht.

Noot voor de redactie

Voor beeldmateriaal op hoge resolutie en interviews met betrokkenen, kunt u contact opnemen met Maaike van Zuilen, 06 456 32 117, [email protected].

World Sight Day
World Sight Day is een jaarlijks terugkerende dag, georganiseerd door VISION 2020, een wereldwijd initiatief van o.a. de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), in samenwerking met diverse landelijke samenwerkingspartners. Tijdens deze dag worden wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te geven aan vermijdbare blind- en slechtziendheid. Vision 2020 heeft zich tot doel gesteld vermijdbare blindheid en slechtziendheid uit te bannen voor het jaar 2020, omdat iedereen op aarde recht heeft op een goed gezichtsvermogen. In 2010 hadden naar schatting 320.000 Nederlanders een visuele beperking, waarvan 56% te voorkomen of te behandelen was geweest en dus vermijdbaar was. Wereldwijd hebben naar schatting 285 miljoen mensen een visuele beperking; 39 miljoen mensen zijn blind en 246 miljoen mensen zijn slechtziend. 80% van de wereldwijde visuele beperkingen zijn vermijdbaar. Vooral refractieve afwijkingen en staar zorgen voor deze visuele beperkingen.

Het Oogzorgnetwerk
Het Oogzorgnetwerk is een initiatief van Het Oogziekenhuis Rotterdam om de oogheelkundige zorg in Nederland te verbeteren. Het Oogziekenhuis Rotterdam is, net als onder andere de Reinier de Graaf Groep in Delft/Voorburg en het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem, onderdeel van dit netwerk.
Meer informatie over het Oogzorgnetwerk kunt u vinden op de website: www.oogzorgnetwerk.nl