IRS levert 5G woonzorgtechnologie voor 1.000 woningen in Rotterdam

Zaltbommel, 2 april 2009. IRS, leverancier van woonzorgtechnologie en -diensten, is onlangs een samenwerking aangegaan met Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR), een woningcorporatie gespecialiseerd in comfortabel wonen voor 55-plussers. IRS zal in de komende 3 jaar duizend nieuw te bouwen en te renoveren woningen voor SOR in Rotterdam en omstreken voorzien van woonzorgtechnologie en diensten. Een van de doelstellingen van dit project is ouderen met een zorgbehoefte door middel van technologie gepaste zorg te kunnen leveren en hen hierdoor in staat te stellen langer zelfstandig thuis te blijven wonen.

Door het toenemende aantal senioren en hulpbehoevenden dat langer zelfstandig wil blijven wonen, neemt ook de vraag naar woonzorgtechnologie en daaraan gekoppelde hulpverlening en diensten toe. In 2008 kondigde Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam (SOR) aan om tussen 2008 en 2011 duizend woningen te bouwen en renoveren in Rotterdam, Krimpen aan den IJssel, Oud-Beijerland, Westvoorne en Brielle om aan deze behoefte tegemoet te komen.
à¢â‚¬à…“Een van de belangrijkste eigenschappen van de technologie van IRS is dat het systeem op ieder gewenst moment kan worden uitgebreid met extra diensten en oplossingen. Dit maakt de woningen werkelijk levensloopgeschikt en draagt bij aan een structurele oplossing voor de toenemende vergrijzing en het dreigende tekort van zorgpersoneel, aldus Dick van der Meyden, Directeur Wonen bij Stichting Ouderenhuisvesting Rotterdam.

Het geheel van de woonzorgtechnologie is gebaseerd op een open, modulaire en toekomstvaste à¢â‚¬à…“home automation en e-services IP-architectuur (Internet Protocol). De oplossing van IRS is volledig geïntegreerd en bestaat uit een touchscreen bedieningspaneel (de IRS Bode®) en een residential controller, waaraan de 5G subsystemen worden gekoppeld. In de woningen is gekozen voor een integraal systeem van persoons- en brandalarmering met doormeldfunctie en een video-intercominstallatie. Het gebouw wordt verder uitgerust met een luxe beltableau, een modern digitaal paneel dat bestaat uit een scherm en een draaischijf, waarmee bezoekers op zowel bewoners als huisnummers kunnen zoeken. Indien de bewoner afwezig is, kan de bezoeker desgewenst een videobericht achterlaten dat later kan worden teruggekeken op de Bode®.

Voor SOR was een van de belangrijkste doelstellingen van dit project het hebben van een beeld/spraakverbinding met de zorgcentrale van Erasmusbrug Dienstverlening & Zorg. Samen met Erasmusbrug heeft IRS eraan gewerkt om de systemen van beide organisaties op elkaar af te stemmen. Bewoners van een SOR-complex kunnen middels een personenalarmering direct een beeld/spraakverbinding opzetten met een professionele meldkamer. Bij alarmering krijgt de dienstdoende centralist direct een beeld/spraakverbinding met de bewoner alsook de gegevens van desbetreffende bewoner. Hierdoor kan de meldkamer direct inspelen op de situatie van de bewoner, ook als deze niet in staat zou zijn om terug te communiceren, en de nodige actie ondernemen.

Het Plug & Play karakter van de 5G woonzorgtechnologie van IRS maakt het mogelijk het systeem te allen tijde uit te breiden met nieuwe oplossingen en diensten. Hylke Meijer, Account Manager bij IRS, en verantwoordelijk voor de samenwerking met SOR: à¢â‚¬à…“De basisinstallatie voor de woningen in dit project voorziet bewoners van SOR-complexen van een bestaande behoefte. Indien deze behoefte in de toekomst verandert, is de gebruiker gegarandeerd van een schaalbaar en flexibel systeem. Bewoners hoeven nu nog geen keuzes te maken over situaties die in de toekomst kunnen veranderen. Hieruit blijkt maar weer dat het IRS systeem voor iedere levensfase geschikt is en dus meehelpt aan het langer zelfstandig thuis wonen

De eerste oplevering, het complex De Schans in Rotterdam, was eind maart 2009.

Over IRS:
IRS (Integrated Residential Services) is de grootste leverancier in Nederland van intelligente woon- en zorgtechnologie, gecombineerd met woon- en zorgdiensten. De woon- en zorgoplossingen van IRS bevorderen het gevoel van veiligheid, comfortabel wonen en welzijn in Nederland. De combinatie van intelligente woon- en zorgtechnologie met woon- en zorgdiensten helpen woningcorporaties, zorginstellingen en zorgverleners met het voorbereiden van woningen op de toenemende zorgbehoefte. IRS onderscheidt zich door zeer complete, eenvoudig exploiteerbare en innovatieve woon- en zorgoplossingen te bieden tegen betaalbare prijzen. Daarnaast is IRS à©à©n van de eerste leveranciers in Nederland van intelligente woon- en zorgtechnologie gebaseerd op een open IP-infrastructuur (Internet Protocol). Gedurende de jaren heeft IRS honderden vastgoed- en zorgprojecten voorzien van intelligente woon- en zorgoplossingen. Gerenommeerde bedrijven als ING Vastgoed, Vesteda, Vidomes en Vestia behoren tot de vaste klantenkring van IRS. Meer informatie: www.irservices.nl

Contactpersonen:
Integrated Residential Services BV
Contactpersoon: Tamara Vos
Hogeweg 45
5301 LJ Zaltbommel
[email protected]
Tel: +31 (0)418 644610

Jibe! Marketing Services
Contactpersoon: Elsa Krol
Veerdijk 42Q
1531 MS Wormer
[email protected]
Tel: +31 (0)75 6470521

Website: http://www.irservices.nl