Is de Poken een pirimadespel?

Sinds enkele weken begint Nederland steeds meer in de ban te raken van een nieuwe gadget, de Poken. Deze Poken is een digitaal visitekaartje waarmee eenvoudig gegevens kunnen worden uitgewisseld.

Op een Poken kan een gebruiker informatie opslaan over zijn online identiteit. Deze identiteit kan bestaan uit links naar sociale netwerken en sites waar een gebruiker lid van is. Zo kan oa. het hyves-/ facebook-/ myspace-profiel worden opgeslagen, maar ook minder bekende netwerken zoals friendfeed, twitter, linkedin, meeboo, xing, etc kan worden opgeslagen.

Deze gegevens kunnen online worden ingegeven en vervolgens via usb naar de Poken worden opgeslagen. Als twee gebruikers van deze gadget de Pokens tegen elkaar aanhouden worden de gegevens direct uitgewisseld. Eigenlijk is dit dus een digitaal visitekaartje waarmee je zonder al te veel omhalen alle belangrijke gegevens van een andere gebruiker kunt uitwisselen. De Poken is verkrijgbaar in vier verschillende uitvoeringen van een figuur met de beeltenis van o.a. een panda.

Maar is dit schattig ogende wezentje eigenlijk niet een wolf in schaapskleren?

Uit een onderzoek van de website GetYourPoken.com is gebleken dat de Poken mogelijk in strijd zou kunnen zijn met de Nederlandse wetgeving.

à¢â‚¬à…“We willen niet zeggen dat het illegaal is, maar hebben wel onze oprechte bedenkingen bij de Poken zegt een woordvoerder van de website.

Maar hoe zit dat dan?

à¢â‚¬à…“De Poken lijkt gebaseerd op een soort piramide constructie, waarbij alleen de allereerste gebruikers een reële kans maken om punten te verdienen.

Het systeem is gebaseerd op het verkrijgen van punten. Zodra twee gebruikers hun Poken tegen elkaar houden en de gegevens uitwisselen worden beide gebruikers beloond met 2 punten. Echter ook degene van wie de gebruikers hun Poken hebben gekocht krijgen voor deze handeling punten, zonder hiervoor zelf enige aktie te hoeven ondernemen.

Het doel van Poken is om zoveel mogelijk punten te verzamelen, een beetje zoals het bij hyves voor veel mensen draait om hoeveel ´vrienden´ in je netwerk staan. Als een gebruiker meer punten heeft kan hij meer korting krijgen bij aankoop van een doos met 12 Pokens.

De constructie is slim bedacht door het Zwitserse bedrijf dat de Poken op de markt heeft gebracht. Doordat gebruikers er belang bij hebben dat meer mensen in aanraking komen met de Poken, zorgen deze gebruikers voor de verdere distributie van deze gadget. Dit lijkt op het principe van een piramidespel, dat in Nederland is verboden.

Desalniettemin is de Poken een leuke gadget die de afgelopen weken massaal aan publiciteit heeft gewonnen. De gebruikers zijn allemaal razend enthousiast blijkens de vele lovende woorden die op het internet te vinden zijn.

De website GetYourPoken.com raadt gebruikers dan ook aan om goed op te letten bij de aanschaf van een Poken. Om teleurstellingen te voorkomen is het verstandiger om de gadget direct bij een betrouwbare webshop aan te schaffen. "Wij hebben een volledig overzicht van alle webhops met Thuiswinkel Waarborg die de Poken verkopen" Alleen op die manier weet een gebruiker zeker dat hij de hoogste in de lijn is.

Maar de woordvoerder vraagt zich wel oprecht af of de gadget nu wel of niet onder de wetgeving voor de piramidespellen valt.

Er is buiten punten vooralsnog niet direct iets te verdienen, maar toch worden de gebruikers impliciet gedwongen om nieuwe gebruikers te werven en deze te voorzien van een Poken.

---

Voor de pers niet voor publicatie:

Voor vragen kunt u contact opnemen met [email protected]

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular