Maandagmiddag 17 mei was het een drukte van belang op het Beursplein in Amsterdam. Zes jonge vrijwilligers van Jongeren voor Mensenrechten Nederland haalden daar handtekeningen op voor de mensenrechten en tegen kindermishandeling. Dit blijkt ook in Amsterdam al jarenlang een zwaar onderschat probleem te zijn, waar duizenden kinderen het slachtoffer van zijn geworden.

Zo is bijna 8% van alle Nederlandse vrouwen voor hun zestiende ernstig seksueel misbruikt binnen de familie en worden er in Nederland volgens een onderzoek van The Lancet uit 2008 350.000 kinderen mishandeld. En deze kinderen lopen hier natuurlijk behoorlijk wat psychische schade op. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat in Nederland elk half uur een scholier een poging tot zelfmoord onderneemt (www.kidshealth.org).

De stichting Jongeren voor Mensenrechten Nederland haalt handtekeningen op om de 30 mensenrechten, zoals die in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens staan bekend te krijgen. De V.N heeft 15 mei uitgeroepen tot dag van de familie en daarom was er speciale aandacht voor mensenrecht nummer 16, het recht op huwelijk en gezin.

à¢â‚¬Å“Ieder kind heeft recht op een fijne leefomgeving en kindermishandeling hoort daar zeker niet bij. Vandaag staan wij daar even bij stilà¢â‚¬, zei een van de jongeren die handtekeningen aan het verzamelen was.

De stichting Jongeren voor Mensenrechten Nederland is opgericht door onderwijzeres Mary Shuttleworth en de mensenrechtenafdeling van de Scientology Kerk. Met behulp van clips, te bekijken op www.jvmr.nl, en brochures maken zij anderen bekend met hun mensenrechten, zodat ze hier voor op kunnen komen.