Kwaliteit vloerkleed hangt mede af van leefomstandigheden schaap
´Wol uit Afghanistan is veel vetter‘˜

CRUQUIUS Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een harde vloer. Wellicht makkelijk schoon te houden en duurzaam, maar met blote voeten door het huis lopen voelt toch wat comfortabeler op een kleed. Karpetwereld in Cruquius heeft een uitgebreid aanbod in vloerkleden. Wol is het meest gekozen materiaal, aldus eigenaar Wilco Otte. De kwaliteit ervan hangt af van het land van herkomst.

In de woonkamer ligt in veel huizen een vloer met houten planken of laminaat. Maar al snel klinkt de ruimte hol en ontbreekt toch een beetje de warmte en gezelligheid. Dan biedt een vloerkleed uitkomst. Ze zijn er in alle soorten en maten en zelfs eigen ontwerpen en patronen kunnen worden gemaakt. Een los vloerkleed wordt ook wel karpet genoemd, niet te verwarren met tapijt.

Marokko
Handgeknoopte kleden komen voornamelijk uit het buitenland. Otte: ´Wij bieden kleden aan uit onder andere Afghanistan, Pakistan, Nepal of Iran. De kleden worden altijd van de beste lokale wol gemaakt en met natuurlijke grondstoffen geverfd. De kwaliteit wol hangt af van in wat voor omstandigheden de schapen leven. Schapen in Marokko leven in hoge temperaturen, waardoor het materiaal droog wordt en erg pluist.
Wij laten veel kleden maken in Afghanistan, waar goede wol vandaan komt. Door de hoge temperatuurverschillen van dag naar nacht is de vacht van de schapen veel vetter en de wol veel steviger. Mensen moeten het zelf een keer voelen om het verschil te weten.'
Ook uit Nieuw-Zeeland en ons eigen Texel komt stevige wol.

Onderhoud
Een handgemaakt kleed kan wel honderd jaar meegaan. Het goed onderhouden is niet zo moeilijk, mits er snel actie ondernomen wordt bij het ontstaan van een vlek. ´Als er op het kleed gemorst wordt, biedt een natte keukendoek vaak een oplossing. Laat het doek op de plek liggen tot hij opgedroogd is. Probeer de vlek in elk geval te deppen en niet te boenen, want anders wrijf je het er alleen maar in. Kleden waar de vlekken al langer inzitten kunnen het beste gestoomd worden. En anders biedt de vlekkenschaar wel een oplossing', lacht de verkoper.
Otte onderhoudt strakke lijnen met lokale mensen in het buitenland. 'Het is belangrijk dat je een vertrouwensband creëert, zodat je het meeste rendement haalt uit de jarenlange ervaring.' Veel van onze kleden worden geknoopt in Pakistan, met wol uit Afghanistan. 'Dit zijn niet de meest onveilige gebieden', geeft Otte toe. 'Het transport vindt daar plaats onder beveiliging. Daar komt die vertrouwensband weer om de hoek kijken. Maar de eigen import zelf onder controle houden vinden we gewoon heel belangrijk.'

Karpetwereld
Spaarneweg 16b
2141 EN Cruquius
023-5298481
www.karpetwereld.nl