(Persbericht) Datacenter leverancier Minkels wordt de standaard voor geheel KBC

Leuven/Veghel, 19 juli 2011 KBC Bank & Verzekering, de van oorsprong Belgische financiële groep die zich bezighoudt met retail banking, private banking, verzekeringen, en dienstverlening aan KMO‘˜s en grote bedrijven, heeft in samenwerking met datacenter leverancier Minkels en system integrator Simac twee volledig nieuwe datacenters ingericht in Hongarije. De datacenters hebben een totale datazaal oppervlakte van 2.000 m² per gebouw, met optionele uitbreiding naar elk 3.000 m2, en een geplande Power Usage Effectiveness (PUE) van 1,3.

KBC is als grootbank en verzekeringsmaatschappij niet alleen sterk aanwezig in de Belgische markt, maar met name ook in Centraal Europa. Op dit moment heeft KBC hier in totaal 23 datacenters in 18 verschillende kantoorgebouwen. Deze datacenters bevinden zich in verschillende landen in Centraal Europa. Met de 2 nieuwe datacenters in Hongarije wil KBC de ICT-infrastructuur in Centraal Europa op energie-efficiënte wijze consolideren op à©à©n plek, inclusief een uitwijklocatie omwille van redundantie.

Datacenter racks (standaard + maatwerk): 460 racks

KBC Global Services, de eigen ICT-organisatie van KBC, leidde zelf het ontwerp en regelde de bouw van de ruimtes.

Voor het selecteren van een toeleverancier met betrekking tot inrichting, de levering van 460 (maatwerk) datacenter racks en 20 Cold Corridors, werd een tender uitgeschreven. Datacenter leverancier Minkels werd uit acht Europese leveranciers geselecteerd om de 460 (maatwerk) datacenter racks en 20 energiezuinige Minkels Cold Corridors te leveren. à¢â‚¬Å“De te kiezen leverancier zou onze huisleverancier in Europa worden,à¢â‚¬ zegt Barry Martens, Expert Systems Engineer bij KBC‘˜s ICT-divisie KBC Global Services en verantwoordelijk voor de datacenter infrastructuur van de bank. à¢â‚¬Å“Belangrijk voor ons was daarom of de toeleverancier zowel in Hongarije als in België on-site services zou kunnen verlenen. Minkels is nu de standaard voor geheel KBC.à¢â‚¬ System integrator Simac werd door KBC aangesteld voor het projectmanagement, plus het concept voor en realisatie van gestructureerde databekabeling.

De twee volledig nieuwe datacenters zijn op twee verschillende stukken grond in de regio Boedapest verrezen. De datacenters zijn zojuist operationeel en hebben elk een omvang van 4 x 500 vierkante meter, met optionele groei naar elk 6 x 500 vierkante meter. De beschikbare stroomcapaciteit per datacenter start met 4 MW en zal potentieel uitgebreid kunnen worden naar 9 MW, high density waarden die bedoeld zijn om onder andere blade server technologie te kunnen faciliteren.

Energiezuinig datacenter

KBC heeft zeer ambitieuze doelstellingen in termen van energiezuinigheid - het gebouw werd ontworpen met als doel een PUE van 1,3 bij vollast te behalen hetgeen een vereiste is voor de nieuwste generatie van datacenters. à¢â‚¬Å“KBC wil graag haar CO2-footprint beperken,à¢â‚¬ zegt Martens. à¢â‚¬Å“Energiezuinigheid is belangrijk voor ons, Een PUE van 1,3 is een realistische doelstelling en enorm energie-efficiënt.à¢â‚¬ Om een PUE van 1,3 te realiseren, gebruikt KBC behalve energiezuinige Minkels Cold Corridors tevens luchtgroepen met thermisch wiel en technische installaties die zorgvuldig werden geselecteerd omwille van hun hoge energie efficiëntie.

De huisvesting van Cisco switches was een van de grootste uitdagingen voor KBC. Martens: Er moest een zijdelingse luchtafvoer komen en de eisen ten aanzien van bekabeling en energie-efficiëntie in luchtstromen waren hoog. Daarin hebben de engineers van Minkels uitvoerig met ons meegedacht hetgeen resulteerde in 64 op maat gemaakte Cisco switch racks.à¢â‚¬

In juni 2011 werd begonnen met de eerste migraties van ICT test en acceptatie systemen. KBC verwacht dat de volledige migratie van de ICT-omgeving in Centraal Europa medio 2013 zal zijn afgerond.

---------------------------------
Over KBC Bank & Verzekering

KBC (www.kbc.com) is een van oorsprong Belgische financiële groep die zich bezighoudt met retail banking, private banking, verzekeringen en dienstverlening aan KMO‘˜s en grote bedrijven. De groep behoort tot de top-3 in België en is een middelgrote marktspeler in Europa. KBC telt wereldwijd meer dan 54.000 medewerkers, waarvan ongeveer 18.000 mensen werkzaam zijn in België en ongeveer 36.000 in Centraal Europa. Het is een bank met een lange geschiedenis. KBC werd via een fusie van banken in 1998 opgericht. De geschiedenis van fusiepartner CERA Bank gaat terug tot de 19e eeuw.

---------------------------------
Over Minkels
Minkels B.V. (www.minkels.com) is een Europese leverancier van totaaloplossingen voor datacenter infrastructuur, met het hoofdkantoor, R&D afdeling en assemblagelijnen in Nederland (Veghel) en eigen vestigingen in UK, Zwitserland, België en Frankrijk. Het productportfolio van Minkels is onderverdeeld in oplossingen voor koeling (Varicondition®), behuizingen (Varicon®), en monitoring (Varicontrol®). Belangrijke producten in het portfolio van Minkels zijn datacenter waterkoelingoplossingen (Varicondition H2O), hybride koelingoplossingen met lucht en water, alsmede Cold Corridor systemen waarmee koude en warme lucht in het datacenter van elkaar wordt gescheiden.

Tot de klanten van datacenter leverancier Minkels behoren ondermeer Swisscom (Zwitserland), Radboud Universiteit Nijmegen en datacenter EvoSwitch (Nederland), en mediabedrijf De Persgroep (België). Vanwege de jarenlang opgebouwde kennis en ervaring op het gebied van datacenter infrastructuuroplossingen werd Minkels in 2008 door het Joint Research Centre van de Europese Commissie (EU-JRC) gevraagd om input te leveren bij het opstellen van de EU Code of Conduct for Data Centers.

Minkels is onderdeel van de Aegide Group (www.aegide-group.com), een Europese speler op het gebied van het geïntegreerd ontwikkelen, produceren en vermarkten van hoogwaardige behuizingoplossingen voor de ICT- en hightech OEM-industrie. Minkels won het afgelopen jaar de Brabantse Economieprijs 2010. De prijs wordt driejaarlijks uitgereikt, is een initiatief van de provincie Noord-Brabant en bedoeld om succesvolle bedrijven te belonen, bedrijven die durven te investeren in innovatie en vernieuwende producten en dus voor dynamiek en economische groei zorgen.

---------------------------------
Mediacontact:

Minkels B.V.
Maartje van Alem, Marketing Communications Coà¶rdinator
[email protected]
+31 (0)413 311 184

KINXX PR
Koen Stegeman
[email protected]
+31 (0)6 30491407