De Keniaan Sammy Chumba heeft de achtste Jaarbeurs Utrecht Marathon gewonnen in een tijd van 2 uur 12 minuten en 7 seconden. Een huzarenstukje bij een temperatuur die gemiddeld niet boven de 4 graden celcius uitkwam. ‘De Kleumende Keniaan,’ noemden toeschouwers langs het parcours de winnaar.

De Keniaanse debutant Raymond Bett werd tweede met een tijd van 2 uur 12 minuten en 15 seconden. De winnaar van vorig jaar, Mariko Kiplagat, werd derde.

Het parcoursrecord van de Jaarbeurs Utrecht Marathon staat sinds vorig jaar met 2 uur 11 minuten en 14 seconden op naam van Mariko Kiplagat. Het is waarschijnlijk de felle kou die er voor zorgde dat dit record dit keer niet werd gebroken, al werd het nog wel heel spannend. Kiplagat liep dit keer 2 uur 13 minuten en 32 seconden.

Pas bij het 40-kilometerpunt bleek dat een evenaring van het parcoursrecord er dit keer niet inzat. Winnaar Chumba en tweede man Bett passeerden dat punt op 2 uur 5 minuten en 16 seconden. Even later liep Chumba uit op Bett en bracht hiermee de overwinning op zijn naam. 

Hoewel de organisatie rekening had gehouden met sneeuwbuien, bleven die uit. Sterker: de atleten liepen het grootste gedeelte van de race in de stralende zon. Toch bracht die de temperatuur niet hoger dan maximaal 4 graden. De wind op sommige stukken van het parcours zorgden voor een gevoelstemperatuur die nog enkele graden lager lag. 

Op verschillende plaatsen op het marathontraject hadden zich tientallen mensen verzameld om de lopers aan te moedigen. In De Meern waren dat er enkele honderden. Hier moedigden de belangstellenden de uiteindelijke winnaar aan met de bijnaam ‘Kleundende Keniaan.’ 

Winnaar Chiumba is geen onbekende op de Jaarbeurs Utrecht Marathon. Vorig jaar finishte hij op 6 seconden van de toenmalige winnaar Kiplagat. Toen liepen de atleten ook onder een stralende zon, maar de temperatuur was toen met om en nabij de 17 graden celcius een stuk hoger dan dit jaar. 

Klassement Mannen

1 Sammy Chgumba KEN 2:12:07
2 Raymond Bett KEN 2:12:05
3 Mariko Kiplagat KEN 2:13:32

 

Klassement Vrouwen

1 Irene Cherop KEN 2:41:44
2 Justina Jasutyte LIT 2:55:04
3 Aziza El Ouafi MAR 3:04:36