(Persbericht) Het enige wat bekend is van deze mysterieuze schrijfster is dat zij de familiekroniek De Molen heeft geschreven. Een net uitgebracht boek met in de flaptekst een foto van kater Josje, omdat de schrijfster zelf een hekel heeft aan publiciteit. Alleen omdat er volgens haar niemand er iets mee opschiet, als ze haar schoenmaat en PIN-code prijsgeeft. Geïnteresseerden kunnen beter haar boeken lezen, vindt ze.

De Molen is het eerste deel van een trilogie over Lex Presser die aan het begin van de Duitse bezetting in het Drentse Valthermond moest onderduiken.
Net als Lex destijds woont de vrijgezelle Jolande in een Drents boerderijtje, maar of dit in Valthermond is? Sterker nog we weten niets eens zeker of Jolande wel echt een vrouw is, want het interview dat we maar haar hadden verliep via de mail. Uit haar antwoorden blijkt dat de auteur wel meerdere malen onder pseudoniem heeft gepubliceerd en dat zij ook non-fictieboeken heeft geschreven.
Zoals gezegd is De Molen een familiekroniek, deels gebaseerd op werkelijk bestaande (of bestaand hebbende) personen, situaties en gebeurtenissen. Het verhaal zat allang in Jolandes hoofd, maar nu zich via uitgeverij Ellessy de kans voor publicatie voordeed, vond Jolande dat de tijd gekomen was om het ook op te schrijven.

In het vlot en zeer leesbaar geschreven eerste deel, verliest hoofdpersoon Lex Presser aan het begin van de Duitse bezetting zijn ouders en zusje en moet hij in het Drentse veendorp onderduiken. Hij ziet zijn droom, de rechtenstudie en de politiek, in rook opgaan. Na de oorlog werpt hij zich echter op een nieuwe uitdaging: hij wil de machtigste horecaondernemer van het land worden. Vooral door zijn tomeloze eerzucht kan hij de eerste stappen naar zijn ideaal zetten en het boek eindigt als Lex de manager van een Amsterdams hotel is en toekomstig eigenaar van het chique restaurant De Molen. Wie hoog stijgt, kan echter diep vallen en dat moet in de volgende delen van deze trilogie duidelijk worden.

De Molen, een familiekroniek
deel 1: De Opkomst
Auteur: Jolande Vogel
Uitgave: Uitgeverij Ellessy
ISBN: 978 90 8660 145 5
Omvang: 168 pag.
Prijs: € 15,95

Het boek is verkrijgbaar in elke reguliere boekhandel.