Tijdens culinair evenement Eten & Drinken 2010 in Den Haag vond gisteren de finale plaats van de nieuwe kookwedstrijd voor kookstudiohouders ´Grand Prix Culinaire 2009‘˜. Initiatiefnemers Stichting European Cookery school Association (ECA) en foodmagazine delicious. hadden gekozen voor het thema ´duurzaam gevangen vis‘˜. Kookstudio De Kokkerie uit Delft behaalde de eerste plaats en won daarmee een duo-stoomoven van hoofdsponsor KitchenAid ter waarde van €3.500.

Chef-kok Imko Binnerts maakte namens de vakjury de winnaar bekend. Hij prees winnaar Yuri Verbeek en zijn team met de presentatie, de kwalititeit van het gerecht en de uitleg aan het publiek. Het laatstgenoemde aspect wordt gezien als het belangrijkste onderscheid tussen een kookstudiokok en een restaurantkok.

Het was gisteren een belangrijke middag voor de vijf kookstudio‘˜s in de finale van de landelijke kookwedstrijd Grand Prix Culinaire 2009. Locatie van de finale: culinair evenement Eten & Drinken 2010 in Den Haag. Onder het kritische oog van de vakjury bereidden de finalisten in het kooktheater elk in 30 minuten een zelfgeschreven hoofdgerecht met vis. Presentator en kok Jeroen de Zeeuw stelde de finalisten op de proef met vragen over bereidingswijze, gebruikte keukentechnieken en achtergronden. Het publiek was zichtbaar geboeid door de prestaties en uitleg van de finalisten. Van alle zijden van het kookeiland kon het publiek meekijken hoe de vis werd gefileerd en het gerecht werd bereid en opgediend. Het kookeiland werd door keukenhuis De Tweede Kamer speciaal voor deze gelegenheid gemaakt.

Goede vis

De finalisten kozen hun vis uit de categorie ´goede keuze‘˜ (groen) van de viswijzer van stichting De Noordzee. Initiatiefnemers ECA en delicious. braken hiermee een lans voor duurzaam gevangen vis. De kookstudiohouders hadden zich gekwalificeerd voor de finale in voorrondes waarin ook een zelfgeschreven visgerecht werd bereid. De ´goede‘˜ vis werd beide keren geleverd door Visgilde, de vishandelketen is MSC-gecertificeerd.

Winnaar

Kookstudio De Kokkerie uit Delft behaalde de eerste plaats en werd geprezen door chef-kok Imko Binnerts die namens de vakjury de winnaar bekendmaakte. ´Yuri combineert vakmanschap en leermeesterschap als geen ander, tijdens het praten weet hij een prachtig gerecht klaar te maken‘˜, zo oordeelde de jury. De tweede plaats werd ingenomen door kookstudio Dining56 uit Arnhem; chef-kok Monique Franssen en haar team kregen alle lof over de wijze waarop het publiek bij de presentatie werd betrokken. Door de tijdsdruk had Dining56 het volgens de jury echter op het bord ´laten liggen‘˜, het gerecht was op onderdelen niet helemaal gaar. De overige kookstudio‘˜s eindigden ex aequo.

1.

De Kokkerie, Delft
2.

Dining56, Arnhem
3.

Food, Jazz & DJ's, Utrecht

CuHaBo, Maren Kessel

SANSJULIENNE, Leusden

De recepten uit de finale zijn te downloaden van www.grandprixculinaire.nl, het winnende recept van De Kokkerie wordt komend voorjaar gepubliceerd in delicious..

Toekomst

Kookstudiokoepelorganisatie European Cookery school Association (ECA) kijkt met enthousiasme terug op de eerste editie van Grand Prix Culinaire. Voorzitter Jan Rutten: ´Nederland telt meer dan 400 kookstudio‘˜s die jaarlijks door meer dan 1 miljoen mensen worden bezocht. In deze wedstrijd kunnen kookstudio‘˜s laten zien wat ze in hun mars hebben en zich daarmee onderscheiden. De finale van vandaag heeft bewezen dat er veel kwaliteit aanwezig is in de branche, we gaan door met deze wedstrijd om die kwaliteit naar boven te halen. De volgende editie van Grand Prix Culinaire staat gepland voor 2010.‘˜

Ook de juryleden roepen alle kookstudio‘˜s in Nederland op om zich bij de volgende editie in te schrijven. Imko Binnerts: ´Het is belangrijk voor de professionaliteit van de branche dat kookstudio‘˜s zich onderling meten. Dan weet je als kookstudiohouder waar je zelf staat en waar je moet bijleren.‘˜

De vakjury bestond uit chef-kok Imko Binnerts van restaurant Vis & Ko, culinair redactrice Trudelies Schouten van delicious. en culinair redactrice Marlies Batelaan van Libelle.

Meer informatie

Ga naar www.grandprixculinaire.nl of neem contact op met de organisatie:

Stichting European Cookery school Association (ECA)

Contactpersoon: Jan Rutten, voorzitter

Gaelstraat 1F - 2013 CE Haarlem

T +31(0)23 531 50 84 - F +31(0)23 531 64 50

[email protected] www.cookeryschools.eu

Website: http://www.kookstudiogids.nl/NL/nieuws/0/Kookstudionieuws/437

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular