(Persbericht) Landelijke vegetarische kookwedstrijd: reacties eerste voorronden
Enthousiasme over workshop en kookdemonstratie bij Jonnie Boer's Librije

Amsterdam, 14 september 2011 - Deze week zijn de voorrondes van de nationale vegetarische kookwedstrijd voor professionals ´Variatie op de Kaart' gestart. De eerste ronde is gewonnen door chef-kok Richard Boys van Restaurant Zuiver. Er was een leuke variëteit aan koks, restaurants en kookstijlen aanwezig. Alle deelnemers waren uitermate positief over de aanpak van organisatoren De Librije en Variatie op de Kaart.

Zeven nieuwe vegetarische gerechten werden in de workshop gecreëerd. Een tipje van de sluier over de gebruikte producten: hummus, aramà©, quinoa, verse sambal en nog veel meer. De jury was na het proeven unaniem: restaurant Zuiver werd gekozen tot dagwinnaar met een origineel gerecht van op oosterse wijze bereide groenten met rolletjes van kokos-kemirinotenrijst en gegarneerd met andalimansambal. Vooral de vers gemaakte sambal, die niet uitgesproken heet werd genoemd maar juist verrassend smaakvol, viel bij iedereen in de smaak. De jury merkte bovendien op dat het gerecht "een geheel" is, dat er "mooi uitziet" en "goed op smaak is".

Positieve reacties
Over de workshop zelf zegt deelnemer Sem Theuns van restaurant Caruso uit Roosendaal: "Toen ik de doelstellingen van de workshop zag en die naast mijn eigen menukaart legde, moest ik wel toegeven dat ik tot de doelgroep behoor: een vegetarische lasagne en een geitenkaasà¢â‚¬¦ Dat kan anders, dus we moesten wel meedoen." Dat is herkenbaar voor Emile Gà¶tte, chef-kok van restaurant Greenmeet*s in Erica. "We blijven wat in hetzelfde cirkeltje draaien, daar willen we uit komen." De hands-on tips van expert Marion Pluimes helpen daarbij, net als de kookdemonstratie van Jenneke Boer van De Librije. Bijvoorbeeld over hoe je een bouillon maakt op basis van een knol en hoe je die ook voor allerlei sauzen kunt gebruiken. Ook het proeven van verschillende slasoorten is een eyeopener voor sommigen: "Wow, die klaverzuring!" reageert een chef van Van der Valk restaurant Ridderkerk. "Het ruikt nergens naar, maar deze smaak kun je echt gebruiken als een onderdeel van je gerecht."

Over de wedstrijd
Waar het om draait bij de workshops van Variatie op de Kaart is het verbreden van kennis van chefs en horecaondernemers. Het gaat om inspiratie, trends en praktijkoefening wat betreft het koken zonder vlees of vis. De workshops zijn in volle gang en de deelnemers mogen hun eigen visie geven op een gevarieerd en aantrekkelijk vegetarisch gerecht. Bij deze workshops die plaatsvinden in De Librije te Zwolle wordt gekookt met groenten, granen en allerlei andere smaakvolle producten. Een jury beoordeelt de gerechten op creativiteit, ingrediëntengebruik, opmaak en smaak. Aan het einde van alle vijf de workshops wordt steeds het mooiste gerecht gekozen voor de finale.

Finale
Uiteindelijk zullen op woensdag 28 september 2011, de dag van de finale, de vijf finalisten worden uitgenodigd om het gerecht te bereiden en te presenteren aan een professionele jury. De winnaar is de bedenker van het Variatiegerecht van het Jaar. Daarnaast mag hij of zij een week stagelopen bij De Librije, onder leiding van meesterkok Jonnie Boer!

Bekijk ook deze populaire persberichten

Trending

Popular