Dat drie vrouwen zijn doorgedrongen tot het hoogste bestuursorgaan van traditionele multinationals als Shell is tekenend voor de onomkeerbare opmars van vrouwelijke bestuurders en commissarissen. Dat blijkt uit de Top 50 machtigste vrouwen, onderzocht door Management Scope.

Top3

‘Beroepscommissaris’ Marike van Lier Lels staat met zeven commissariaten en twee toezichthoudende functies op nummer 1 in de lijst. Een tweede en derde plaats zijn toebedeeld aan Trude Maas-de Brouwer met 7 commissariaten bij onder andere ABN Amro en Philips Nederland en Annemiek Siderius-Fentener van Vlissingen met 4 commissariaten bij onder andere SHV en Heineken.

Relevante ervaring

Bedrijven willen vooral vrouwen benoemen met relevante ervaring: ofwel een lijnmanager, ofwel een stevige professional. Veel topvrouwen vallen in beide categorieën.

Vrouwen komen veelal via een headhunter aan een dergelijke functie, terwijl mannen vaak via hun netwerk worden benaderd. Maar vrouwen beginnen nu hun eigen netwerk te ontwikkelen, zowel binnen bedrijven als extern.

Old girls network

Er lijkt zich onder de vrouwelijke commissarissen langzaamaan een old girls network te vormen. Tegelijkertijd ontwikkelt zich van onderop een nieuwe generatie vrouwelijke toezichthouders: jong, actief, met managementervaring en/of professionele kennis.

De complete lijst en biografieën van alle vrouwen uit de lijst zijn nu te lezen op www.managementscope.nl. De volledige onderzoeksgegevens worden gepubliceerd in het meinummer van Management Scope, dat verschijnt op vrijdag 25 april a.s.

 

Noot voor de redactie: voor vragen en / of opmerkingen kunt u contact opnemen met Frederick van Melle, redactiecoördinator Management Scope 020 311 37 97 [email protected] of KilRae de Boer, webredacteur Management Scope 020 496 56 84 [email protected]