Persbericht
Delft, 23 februari 2010

Het nieuwe Inntel hotel in Zaandam is zonder enige twijfel nu al dà© blikvanger van het vernieuwde stadscentrum van de stad en een van de meest spraakmakende gebouwen van Nederland. De bekende groene, houten Zaanse huizen waren voor Wilfried van Winden (WAM architecten, Delft) de inspiratiebron voor het hotel. Het gebouw is een vrolijke stapeling van verschillende van deze traditionele huizen, variërend van een notariswoning tot een arbeidershuis. Het hotel wordt vanaf 18 maart aanstaande in gebruik genomen.

Stapeling Zaanse huizen
Van Winden beschouwt het hotel als een tijdelijk huis. Met de stapeling van huizen verwijst hij naar die tijdelijkheid. Optisch gezien is het gebouw opgetrokken uit een bonte stapeling van bijna zeventig losse huisjes, uitgevoerd in vier kleuren Zaans groen. Het hotel is uniek in de wereld, herkenbaar en toch origineel en eigenwijs. Een ontwerp dat alleen in Zaandam kan worden gemaakt en tegelijkertijd de locale traditie ontstijgt en vernieuwd. Blikvanger is ´het Blauwe Huis‘˜, geïnspireerd op het gelijknamige schilderij dat Claude Monet in 1871 in Zaandam schilderde. Het resultaat is markant.

Het gebouw staat model voor de Fusionarchitectuur die Wilfried Van Winden voorstaat. Fusion staat voor een inventieve wijze van het verbinden van heden met verleden, van traditie met vernieuwing en van high en low culture. Daaruit ontstaat een nieuwe expressie, die beantwoordt aan specifi eke lokale gewoonten en tegelijkertijd universeel is. Van Winden: ´Maar architectuur doet natuurlijk ook een directe aanspraak op het gemoed. Een kennis zei laatst ´Als ik Zaandam binnenrijd en het gebouw zie staan, verschijnt er onvermijdelijk een glimlach op mijn gezicht‘˜, een mooier compliment kun je niet krijgen‘˜.

Nieuw stadsplan en nieuw, sierlijk hotel
Het centrum en het stationsgebied van Zaandam wordt op dit ogenblik ingrijpend veranderd. Het stedenbouwkundige ontwerp ´Inverdan‘˜ is van het bureau Soeters Van Eldonk architecten. Het plan herstelt het historische stratenpatroon, reconstrueert een gracht en brengt een aangename sfeer terug in het stadshart van Zaandam. Door de overbouwing van de provinciale weg en het spoor worden bovendien twee stadsdelen ter weerszijde van het spoor met elkaar verbonden.

Het nieuwe hotel is een belangrijke bouwsteen en het eerste opgeleverde gebouw in het plan Inverdan. Het hotel beschikt over 160 kamers en voorziet tevens in een bar-restaurant,een zwembad, een wellnesscentrum en een Finse sauna en Turks stoombad. De vergaderaccommodatie wordt over de provinciale weg gebouwd en naar verwachting in het najaar van 2010 opgeleverd. De vrijwel vierkante hoteltoren is bijna veertig meter hoog en telt twaalf verdiepingen. De gevel gemaakt van hout en eternit sidings is expressief, met gevarieerde raampartijen, brede uitbouwen, erkers en sierlijke witte kroonlijsten en windveren.

Zie voor meer informatie over het hotel en over WAM architecten:
www.wam-architecten.nl

Noot voor de redactie:
Uitnodiging persvoorbezichtiging

Op dinsdag 16 maart organiseert WAM architecten samen met het Inntel Hotel Amsterdam-
Zaandam een persvoorbezichtiging van 14.00 tot 16.00 uur, in samenwerking met Claire Beke Communicatie in Cultuur.

We verzoeken u vriendelijk zich voor uiterlijk 12 maart, per email, aan te melden op:
[email protected]

Voor meer informatie, beeldmateriaal en interviews kunt u contact opnemen met Claire Beke op +31 10 425 03 44 of via bovenstaande mailadres.