(Persbericht) Milieuvriendelijk en verantwoord productgebruik
Hampi Products wint achtste Columbus Trofee

Maastricht, 2 februari 2011; Hampi Products is een aanwinst voor de horeca. Hampi Products helpt de bedrijfstak op een milieuvriendelijke en duurzame manier door het aanbieden van natuurlijke hardware: fraai serviesgoed gemaakt van bladeren. Het servies kan na gebruik worden gecomposteerd en zo worden teruggegeven aan de natuur. Voor de jury is dat voldoende aanleiding om Hampi Products de achtste Columbus Trofee toe te kennen.

Voor het serviesgoed wordt materiaal gebruikt dat bestaat uit afgevallen bladeren van de arecaboom. Die worden geperst tot borden van diverse formaten en vormen. Elk bord heeft, door de natuurlijke tekening, een uniek karakter. Vikram Kandula en Frederic Sanders zijn de oprichters van Hampi Products. Vikram komt uit India, maar woont in Amsterdam. Frederic Sanders, uit Amsterdam, ontmoette Vikram in India. In zijn studententijd werkte hij in de horeca, het idee om borden te maken van bladeren ligt wellicht hieraan ten grondslag. Sanders: "De borden worden gemaakt in India, in landelijke gebieden met een erg lage levensstandaard. Door het gebruik van voormalig afval als grondstof hebben we de economische waarde van het gebied verhoogd. Inmiddels hebben 60 mensen er een baan aan en dus een inkomen. We werken met micro-ondernemers, die zelf hun inkomen genereren en hun capaciteit kunnen uitbouwen." De naam Hampi is afgeleid van een dorp in de Indiase deelstaat Karnataka.

Designprijs
De Raaga collectie van Hampileaf plates, ontworpen door Studio Smeets, ontving in oktober 2010 de Toon van Tuijl Designprijs 2010. Voor de productie wordt geen gebruik gemaakt van chemicaliën of andere toevoegingen. Door hitte en druk wordt het blad in verschillende formaten borden en schalen geperst. Dat heeft wel tot gevolg dat het product eenmalig kan worden gebruikt: vaatwassers zijn funest voor de vorm van de bladeren. Hampi Products zijn alleen beschikbaar voor horeca en catering, Aan een consumentenversie wordt gewerkt. Er zijn inmiddels in Europa meer dan een miljoen exemplaren verkocht.
Sanders: "In de 21ste eeuw zullen we keuzes moeten maken tussen wat we willen en wat we kunnen hebben. We moeten onze middelen slimmer gebruiken, ernaar streven afval een nieuwe waarde te geven en producten meervoudig gebruiken. Het is belangrijk de wegwerpcultuur te beëindigen. Zelfs op deze wijze kunnen we meer van het leven genieten."

Columbus Trofee
De Columbus Trofee is een initiatief van Projectburo Mise en Place en MECC Maastricht en is een aanmoedigingsprijs voor een horecaleverancier die op een heel eigen, onconventionele wijze succesvol is. De trofee werd uitgereikt op maandag 31 januari 2011 op de horecavakbeurs BBB op het Columbusplein. Hampi Products is met een stand aanwezig op deze beurs tot en met donderdag 3 februari 2011.

Voor meer informatie over dit bericht:
HarverPro Interactieve communicatie en PR
Robert Verhoeven
[email protected]
0348 560731

HotelloTOP
Maartje Beijsens (directeur HotelloTOP)
[email protected]
043 3561091