Bij veel Nederlandse bedrijven staat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) steeds centraler in de bedrijfsvoering. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen betekent duurzaam of ethisch ondernemen. Vaak wordt MVO vertaalt naar het steunen van een goed doel. Het werk van Stichting AAP is zo’n ‘goed doel’ waarvoor veel Nederlandse bedrijven zich inzetten. 

In Almere staat het opvangcentrum van Stichting AAP, waar uitheemse dieren die mishandeld en verwaarloosd zijn terecht kunnen. De ruimte in dit opvangcentrum is echter beperkt en daarom is Stichting AAP is gestart met de bouw Primadomus, een permanente thuisbasis voor niet herplaatsbare apen, gelegen in een enorm natuurgebied in Zuid-Spanje.

 

Voor het bouwen van Primadomus heeft Stichting AAP een beroep gedaan op het Nederlandse bedrijfsleven. Veel bedrijven hebben gereageerd: Praxis doneert AAPmiles (waarmee de apen naar Spanje gevlogen kunnen worden), InWork Detachering verzorgt klimrekken voor de nieuwe verblijven, KAV Autoverhuur laat auto’s ombouwen om de eerste chimpansees over land naar Spanje te kunnen vervoeren. Océ, Electrolux, Alektraon, Solahart, InfoRegio, de Nationale Postcode Loterij, al deze bedrijven stellen hun producten of diensten beschikbaar om Stichting AAP te steunen.

 

Wanneer het chimpanseeverblijf, een dienstgebouw en een opzichterswoning in Primadomus af zijn, gaan de eerste apen over naar hun nieuwe verblijf. Vervolgens wordt er verder gebouwd aan de andere dierenverblijven. Bedrijven kunnen nog steeds reageren op de oproep van stichting AAP: er staan nog heel wat materialen op de verlanglijst.

 

Niet alleen bedrijven steunen Primadomus, ook verschillende BN’ers zetten zich in. De eerste groep apen die verhuist naar Spanje bestaat uit elf chimpansees. Elke chimpansee is gekoppeld aan een BN’er. Door Stichting AAP en Primadomus in de publiciteit te brengen ‘verdienen’ zij de benodige kilometers voor hun aap bij elkaar. BN’ers die meedoen zijn onder andere : Ellemieke Vermolen, Humberto Tan, Bridget Maasland, Rik Felderhof, Loretta Schrijver en Jorgen Raymann.