(Persbericht) Nederlanders willen Sinterklaasgedicht uitbesteden
Sinterklaasgedicht levert stress op

Doetinchem, 18 november 2010 - Sinterklaas is weer in het land. Dit betekent voor menig Nederlander een hoop stress met het schrijven van een Sinterklaasgedicht. 52 % wil dan ook het liefst het schrijven ervan uitbesteden. 34 % van de Nederlanders is zelfs bereid ervoor te betalen (tot € 5,-). Dit en meer blijkt uit onderzoek van Boekkado.nl naar de traditie van het Sinterklaasvieren onder 511 websitebezoekers.

Het ontbreekt de Nederlander vooral aan rijmkunsten (29%)en creativiteit (25%)voor het schrijven van een goed gedicht. 18 % zegt geen tijd te hebben om te rijmen. 44 % van de respondenten ziet op tegen het schrijven van een gedicht voor het Sinterklaasfeest. De grootste groep (43 %) noemt het schrijven van gedichten zelfs het minst leuke onderdeel van het Sinterklaasfeest. Voor 22 % is dit het maken van een surprise.

Nederlander besteedt weinig tijd aan gedicht
Het Sinterklaasgedicht is bij 26 % van de respondenten een vast ritueel van het Sinterklaasfeest. Nederlanders besteden echter weinig tijd aan deze traditie. 48 % geeft aan met een uur klaar te zijn, 24 % heeft een paar uur de tijd nodig. 9 % kan het in à©à©n dag. Slechts 12 % neemt er echt de tijd voor en is er meerdere dagen mee bezig.

Sinterklaasgedicht raakt gevoelige snaar
Het valt nog niet mee om een Sinterklaasgedicht te schrijven wat alle drie de succesfactoren bevat: volgens de respondenten zijn dit humor (40%), reflectie van persoon (32 %) en een goede rijmstijl (15%). Sinterklaasgedichten kunnen zonder de juiste ingrediënten nog wel eens verkeerd uitpakken. Maar liefst 15 % van de respondenten geeft aan ooit gekwetst te zijn door een Sinterklaasgedicht en 24 % heeft meegemaakt dat iemand anders er door op zijn teentjes was getrapt.

´Sint heeft het al lang gezien, ´Leon‘˜ heeft het liefst een harem van tien‘˜
17 % van de Nederlanders kent zelfs gevallen dat een gedicht ruzie of spanningen veroorzaakte. Zo is het Sintgedicht soms een middel om steken onder water uit te delen over onuitgesproken irritaties. Ook kan een humoristische opmerking in een gedicht een onbedoelde hint geven over het ´buiten de deur eten‘˜ van manlief: ´Sint heeft het al lang gezien, ´Leon‘˜ heeft het liefst een harem van tien‘˜.

Nederlanders geen goede rijmpieten
Nederlanders zien zichzelf niet bepaald als goede rijmpieten. Slechts 36 % geeft aan het schrijven van een gedicht op eigen kracht te doen, echter maar 10 % omschrijft zichzelf als ster in het schrijven van Sinterklaasgedichten. Meer dan de helft van de ondervraagden (52 %) schakelt hulp in bij het schrijven van een Sintgedicht. De meerderheid hiervan (40 %) gebruikt rijmmachines op het internet of kopieert een bestaand gedicht (9 %). Geen wonder dat (54%) zijn gedichten thuis op de computer schrijft. 20 % schrijft zijn gedicht aan keuken -of eetkamertafel. 7% haalt de inspiratie voor een gedicht uit de slaapkamer en schrijft het in bed terwijl 4 % onder werktijd op kantoor de gedichten samenstelt.

Gedichten schrijven gaat moeizaam in dit land. Boekkado biedt Nederlanders een helpende hand. Bij bestelling op Boekkado.nl ontvangt de besteller tijdelijk een Sinterklaasgedicht op maat.

Aanvullende quotes met betrekking tot spanningen en ruzies veroorzaakt door Sinterklaasgedicht:

à¢â‚¬¢à¢â‚¬Å“Een collega had voor alle andere collega's een gedicht geschreven. Persoonlijk en goed bedoeld, maar wel hier en daar scherp. Dat werd niet door alle collega's gewaardeerd.à¢â‚¬
à¢â‚¬¢à¢â‚¬Å“Een vriendin liep op Sinterklaasavond na het horen van het gedicht kwaad weg. Zij en het meisje wie het gedicht schreef hebben daarna maanden niet meer met elkaar gesproken. Gelukkig is het weer goed gekomen.à¢â‚¬
à¢â‚¬¢à¢â‚¬Å“Ik en mijn vriend botsen best wel. Er valt altijd wel wat te bekvechten. Keer op keer worden er oude koeien uit de sloot gehaald. Zo ook weer bij het Sinterklaasgedicht wat hij voor mij had geschreven. Dat was de druppel. Hierdoor is het zelfs even uit geweest tussen ons.à¢â‚¬
à¢â‚¬¢à¢â‚¬Å“Ik werd wantrouwig door een Sinterklaasgedicht wat gezamenlijke vrienden over mijn man schreven. Door een subtiele opmerking in gedicht vermoedde ik dat mijn vriend niet van andere vouwen kon afblijven. Iedereen moest er hartelijk om lachen. Ik zat vanaf dat moment alleen nog maar te piekeren. Alles puzzelstukjes vielen op z‘˜n plek en het bleek geen grap te zijn...à¢â‚¬