(Persbericht) euregio-JobRoboter maakt stap over de grens gemakkelijker in beide richtingen

Auto‘˜s met Duits kenteken, Duitse stemmen in bus en trein: in het Nederlandse grensgebied niet ongewoon. Het gaat hierbij vaak om grenspendelaars, die elke dag naar Nederland reizen om hier te gaan werken. Voor Duitsers is de arbeidsmarkt daar erg aantrekkelijk: net als voor Nederlandse werkgevers de werkzoekenden uit Duitsland.

Maar hoe komen de Duitsers aan hun baan? Wie werk zoekt aan de andere kant van de grens, is bij de euregio-JobRoboter aan het juiste adres. Op www.euregio-JobRoboter.nl vinden werkzoekenden in een grote databank alle vacatures langs de Duits-Nederlandse grens van Hengelo tot Maastricht en van Nordhorn tot Aken. Ook de arbeids- en uitzendbureaus verwijzen werkzoekenden graag naar de site. De uitzendbureaus gebruiken de Jobroboter ook zelf als platform voor hun personeelsadvertenties. Hiermee worden vooral vakkrachten voor de productie van bedrijfswagens en logistiek medewerkers aan een baan geholpen.

Aangenaam werkklimaat
En wat maakt de Nederlandse werkgevers zo geliefd? De eerste Duitsers die in de jaren 90 in Nederland gingen werken, stonden in eerste instantie sceptisch tegenover de stap over de grens, maar zorgden daarna met enthousiaste verhalen al snel voor een ware golf aan Duitse arbeidskrachten bij Nederlandse bedrijven. Tegenwoordig steken circa 12.000 mensen dagelijks de grens over. Eures-adviseur Wilfried Kullmann van Arbeitsagentur Wesel in Kleve weet uit ontelbare gesprekken met werknemers, à¢â‚¬Å“dat deze verbaasd staan over de losse omgang tussen personeel en leidinggevenden. Daar komt men bij de koffieautomaat misschien zelfs een leidinggevende tegen en maakt hier een informeel praatje mee.à¢â‚¬ Dat is in Duitsland in enkele branches nauwelijks voorstelbaar. Tegelijkertijd zijn de Nederlandse werkgevers erg tevreden over hun Duitse werknemers.

Weinig Nederlanders in Duitsland
Omgekeerd ziet het beeld er heel anders uit: à¢â‚¬Å“Er zijn nauwelijks Nederlanders die voor het werk naar Duitsland pendelenà¢â‚¬, aldus Wilfried Kullmann, à¢â‚¬Å“de cijfers kunnen bijna worden verwaarloosdà¢â‚¬. De reden daarvoor ligt in de bedrijvenstructuur in het grensgebied en de toch al gespannen arbeidsmarkt. Wie echter beschikt over specifieke kennis en de Duitse taal machtig is, heeft ook als Nederlander een kans op de naburige arbeidsmarkt. De euregio-JobRoboter biedt een goede eerste indruk (www.euregio-JobRoboter.nl), de volgende stap loopt in veel gevallen dan via uitzendbureaus, die, net als de EURES-adviseurs, de werknemers uitgebreid van informatie voorzien en begeleiden.