In Noordrijn-Westfalen zijn 670.000 mensen in de metaalbranche werkzaam. Samen met de elektrobranche is dit in Duitsland de belangrijkste industriële sector. 70 procent van de Duitse firma’s zijn kleine en middelgrote bedrijven. Ondanks groot exportvolume is de metaalbranche in NRW ook in hoge mate van buitenlandse toeleveranciers afhankelijk. Hier liggen grote kansen voor het Nederlandse midden- en kleinbedrijf.

In de Euregio Rijn-Waal zal er in de metaalbranche in de komende jaren steeds meer reden voor grensoverschrijdende samenwerking zijn. Ondernemers, die zich nu al op deze trend willen voorbereiden, krijgen hierbij hulp van het Portaalproject.

Op 3 maart vindt in ’s-Heerenberg een bedrijfsbezichtiging bij de firma Industrial Parts te Booy plaats, die al succesvol grensoverschrijdend actief is. Te Booy vervaardigt onder andere staal- en kunststofonderdelen voor de automobielindustrie, de bouwsector en de chemische industrie.
In aansluiting op de bezichtiging en de bedrijfspresentatie bestaat er de mogelijkheid, bij een netwerkbijeenkomst contacten te leggen en gelijkgezinden uit het buurland te leren kennen.

Direct in de week daarna, op 12 maart, wordt er nog een branchegerichte bijeenkomst gehouden, die waarschijnlijk in Terborg zal plaatsvinden. Daarbij worden de bijzonderheden in de Duitse metaalbranche besproken en kansen voor Nederlandse ondernemers toegelicht. Ook hier kunnen de deelnemers na het officiële gedeelte in een informele sfeer “netwerken”.
Deelname aan beide bijeenkomsten is gratis, aanmelding via de webiste www.portaalproject.eu is echter gewenst.

Het Portaalproject biedt ondernemers bovendien een individuele subsidie aan: wie zich nu aanmeldt, kan een vergoeding van maximaal 70 procent voor de advieskosten aanvragen. Hieronder vallen bijvoorbeeld kosten voor juridisch of belastingtechnisch advies, maar ook kosten voor de vertaling van een bedrijfswebsite of brochure. De maximale subsidie bedraagt 5.000 euro.

Het Portaalproject
Het Portaalproject heeft ten doel, het midden- en kleinbedrijf in de grensregio bij de eerste stap op de markt in het buurland te ondersteunen. Dit project is een initiatief van de Kamer van Koophandel Centraal Gelderland, de Industrie- und Handelskammer Niederrhein in Duisburg en de Handwerkskammer Düsseldorf. Het project wordt gecofinancierd door het EU programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.

Verdere informatie over het project
www.portaalproject.eu

 Contactpersonen voor de pers:
Mediamixx
Frank Wöbbeking en Maike Gustorf
Tiergartenstraße 64
47533 Kleve
Tel: 0049(0)2821 – 711 56 10
Fax: 0049(0)2821 – 711 56 39
E-mail:
[email protected], [email protected]

Gecofinancierd door het EU-programma INTERREG IIIA van de Euregio Rijn-Waal, de ministeries van Economische Zaken van Nederland en Nordrhein-Westfalen en de provincie Gelderland.