Hoeveel kilometer kun je rijden met 1 liter benzine?
Studenten van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) gingen dat vrijdag 12 juni testen op het Midland Circuit te Lelystad tijdens de HAN Eco Marathon.

Zes teams met studenten van de opleidingsspecialisatie Automotive Development gingen met elkaar de strijd aan om met een zelf ontworpen motorvoertuig een zo laag mogelijk verbruik per kilometer neer te zetten. Ieder team heeft 500 euro budget van de school gekregen dat met sponsorgeld aangevuld mocht worden tot 1000 euro. In een periode van 8 weken moest het volledige voertuig ontworpen worden, vervolgens waren er nog 8 weken over om het voertuig te bouwen en te testen. Het gemiddelde verbruik van de teams was 1 op 105. De eerste plaats was voor team 5 met een verbruik van 1 liter op 193 km!

Team 3 heeft de race helaas niet kunnen rijden vanwege motorpech. Bij het ontwerp van het chassis was gebruik gemaakt van Pro/MECHANICA van PTC en het woog uiteindelijk slechts 9 kg. Voor het optimaliseren van de aerodynamica was FloEFD van Mentor Graphics gebruikt. Hiermee kon de luchtweerstand met 15 % worden gereduceerd ten opzichte van eerdere ontwerpen. à¢â‚¬à…“Jammer dat we het uiteindelijk niet konden testen, aldus Constantijn Romijn van team 3. à¢â‚¬à…“We willen Holland Engineering Consultants bv bedanken voor de technische ondersteuning die we tijdens het ontwerpen hebben gekregen. Aan het frame lag het in ieder geval niet, lacht Constantijn.


Volgende stap: deelname aan de Shell Eco Marathon

Het was de eerste keer dat de HAN Eco Marathon werd georganiseerd en gezien het succes wordt er nu al gekeken of het mogelijk is volgend jaar mee te doen aan de echte wedstrijd, de Shell Eco Marathon, waarbij studententeams wereldwijd met elkaar de strijd aan gaan. Volgens Shell biedt de wedstrijd jongeren een platform om te experimenteren met duurzame energie. "Snelheidsrecords zijn onbelangrijk bij de Eco Marathon. Centraal staan duurzame mobiliteit, milieubewustzijn en betaalbare alternatieven voor huidige fossiele brandstoffen. Het evenement is daarnaast een klassieke proeftuin waarin studenten hun research kunnen demonstreren en technische innovaties etaleren, aldus Shell.

Sponsoring
Voor deelname aan de Shell Eco Marathon hebben de studenten sponsoren nodig. Bent u hierin geïnteresseerd? Neem dan contact op met Dhr. Zwart van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen.
Mailadres: [email protected]

www.hecbv.nl