Er is een nieuw initiatief waarmee kiezers bij de gemeenteraadsverkiezingen van mei 2010 extra goed kunnen bepalen op wie ze hun stem uitbrengen: www.stemlokaal.tv. Op deze website stellen diverse lokale politici zich met een kort en krachtig filmpje voor aan hun potentiële kiezers. Zo krijgen lokale politici letterlijk en figuurlijk een gezicht en wordt het voor de kiezers makkelijker om de lokale verkiezingsprogramma‘˜s te leren kennen.

Met nog zo‘˜n drie maanden tot de verkiezingen breekt voor lokale politici de tijd weer aan waarin ze zich extra goed willen profileren bij de kiezers, in de hoop dat burgers met volle overtuiging op hem of haar stemmen. Via www.stemlokaal.tv kunnen lokale politici met een kort, persoonlijk filmpje duidelijk maken wie ze zijn en waar ze voor staan. Het levert de politici extra bekendheid op en geeft de kiezer een beter beeld van de kandidaten op wie ze kunnen stemmen. Zo kunnen kiezers gerichter bepalen op wie ze hun stem straks uitbrengen en hoeven ze zich niet, zoals bij lokale verkiezingen vaak gebeurt, laten leiden door de Haagse programma‘˜s. Ook thuisblijven bij deze verkiezingen vanwege onbekendheid met de lokale politici is niet meer nodig. Hopelijk helpt dat om het opkomstpercentage (bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2006: 58,6%) niet verder te laten dalen.

Lokale zendtijd
Stemlokaal.tv geeft lokale politici een platform in de vorm van een kort filmpje op internet. Dat geeft een goed beeld van de betreffende politicus, want de inhoud en de vorm van het filmpje is helemaal bedacht door de politicus zelf zie het als zendtijd voor politieke partijen, maar dan lokaal. De filmpjes staan overzichtelijk gerangschikt per gemeente, zodat de kiezer precies ziet welke kandidaten uit zijn of haar gemeente er te bekijken zijn. Op dit moment telt Stemlokaal zo‘˜n 10 video-portretten van lokale politici en dat aantal breidt zich de komende tijd snel uit. Tevens zendt stemlokaal.tv de films uit op hun YouTube kanaal http://www.youtube.com/user/Stemlokaal2010 om ook de bezoekers van dat platform te bereiken.

Kloof overbruggen
Stemlokaal.tv is een initiatief van VDP audio visueel. Dat bedrijf heeft z‘˜n wortels in de lokale en regionale televisie en weet daardoor heel goed hoe belangrijk lokale politiek is voor het dagelijks leven van Nederlanders. VDP ervaart echter ook dat er in de praktijk een soms forse kloof gaapt tussen lokaal bestuur en de kiezer. Vandaar dit initiatief: Stemlokaal.tv maakt het burgers makkelijker om de kernpunten van lokale verkiezingsprogramma‘˜s te leren kennen en het geeft lokale politici letterlijk en figuurlijk een gezicht. De site is te vinden via www.stemlokaal.tv.
--------------------
Noot voor de redactie
Voor meer informatie over Stemlokaal.tv kunt u contact opnemen met Bridie Enter 0252-527868 of mail naar [email protected]