De Europese Ministers van Financiën hebben op 16 maart 2010 nieuwe regels vastgesteld om de Europese BTW facturatieregels te harmoniseren en te vereenvoudigen. Met het nieuwe voorstel is een historische kans gemist voor een definitieve doorbraak van e-factureren in Europa.

Begin 2009 heeft de Europese Commissie een wijziging van de BTW-richtlijn voorgesteld om de strenge vormvoorschriften voor elektronische facturen te schrappen om deze gelijk te stellen aan papieren facturen. De potentiële kostenbesparingen van e-factureren voor de hele Europese Unie zijn op meer dan 40 miljard euro geraamd.

Het Commissievoorstel is het afgelopen jaar besproken door de Belastingdiensten van de 27 lidstaten. De lidstaten hebben op 16 maart 2010 een akkoord bereikt waarbij de strenge voorwaarden voor elektronische facturen intact blijven en zelfs toegepast worden op papieren facturen. Dat is de wereld op zijn kop vergeleken met wat de Europese Commissie in eerste instantie heeft voorgesteld. De nieuwe regeling belet de lidstaten bovendien niet om aanvullende voorwaarden op te leggen aan papieren facturen.

Harmonisatie
Een lichtpunt is dat dit Europees akkoord de progressieve lidstaten niet belet om hun nationaal beleid door te zetten. Daardoor blijft het mogelijk dat e-factureren in diverse lidstaten anders wordt geïmplementeerd. Grensoverschrijdend e-facturen versturen zal hierdoor echter niet makkelijker worden.

Factuurcongres 2010
Deze en heel veel andere ontwikkelingen komen uitgebreid aan de orde op het derde Factuurcongres van 11 mei 2010. Doelgroepbezoekers hebben kosteloze toegang tot het Factuurcongres 2010 na het invullen van een korte enquàªte. Tijdens het Factuurcongres wordt de Factuurmonitor 2010 uitgereikt en worden de winnaars van de Gouden Facturen bekendgemaakt.

Einde persbericht

Noot voor de redactie, niet voor publicatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Pieter Kwant (communicatie).
Factuurwijzer
Westervoortsedijk 50 | 6827 AT ARNHEM
+31 (0)26-3214607 | www.factuurwijzer.nl | [email protected]