Nijmegen, 11 augustus 2009

------------- PERSBERICHT---------------

Nijmeegse en Arnhemse dak- en thuislozen schitteren in eigen speelfilm
Abraà§a-me (Omhels me dan) beleeft op 25 september a.s. premià¨re in stadsschouwburg Nijmegen

Pieter Prinsen groeit op in een rijke familie. Hij komt niets tekort, heeft alles wat zijn hartje begeert. Althans, zo lijkt het. Het gaat mis als de spanningen tussen Pieter en zijn vader zo hoog oplopen dat hij op straat belandt. Eenmaal buiten besluit hij zijn jeugddroom te verwezenlijken: het opzetten van een daklozenproject in een sloppenwijk in het Braziliaanse Recife. Of het lukt?

Bovenstaand intro over Pieter zou zomaar de synopsis van een nieuwe Nederlandse speelfilm kunnen zijn. Of de mini-samenvatting van een Nederlands-Braziliaanse co-productie. Het mooie is: het klopt nog ook. Het verhaal van Pieter is inderdaad in speelfilmformat gegoten. En ja, het gaat om een project waarin Nederlanders en Brazilianen eendrachtig samenwerken, zowel voor als achter de schermen. Maar wat de film Abraà§a-me à©cht bijzonder maakt is dat cast en crew bestaan uit een mix van Nijmeegse en Arnhemse (ex)dak- en thuislozen, (ex)verslaafden, (zwerf)jongeren, (ex)psychiatrisch patiënten en mensen die ´gewoon´ meedraaien in de maatschappij.

Vervolg op docufilm
Het idee om een speelfilm te maken kwam niet zomaar uit de lucht vallen, vertelt regisseur en Iriszorg-medewerker Daan van der Brugge. à¢â‚¬à…“In 2006 hebben we samen met deels dezelfde mensen in samenwerking met Stichting Het Kruispunt Nijmegen de docufilm Tussen Goot & Geluk geproduceerd. Hierin volgden we een aantal dak- en thuislozen in hun dagelijkse bestaan en gingen we met hen terug naar hun vaak heftige verleden. De reacties tijdens en na het filmen waren zo enthousiast, dat het maken van een speelfilm eigenlijk een meer dan logisch vervolg was.

Oud en nieuw talent
Toen Van der Brugge ongeveer twee jaar geleden zijn speelfilmplannen ontvouwde, meldden oud en nieuw talent zich massaal aan. à¢â‚¬à…“Dat is ook precies waar we op hadden gehoopt. Voor mensen van de straat is een filmproject een andere daginvulling dan normaal. Een prima opstap naar een nuttige tijdsbesteding. De meesten verkeren vaak in hetzelfde kleine kringetje. Meedoen aan een project als dit is een ideale manier om het sociale netwerk te verbreden. En heel belangrijk: met elkaar en anderen samen te werken.

Opnames in Brazilië
Een deel van de film is opgenomen in een favela in Olinda, vlakbij Recife in het noordoosten van Brazilië. Van der Brugge. à¢â‚¬à…“Sinds 2003 bestaan er vanuit Nijmegen contacten met de organisatie Bagulhadores do Mià³ in Olinda dat educatieve projecten in de sloppenwijken en op het platteland opzet om de leefsituatie van de bevolking te verbeteren. In 2004 en 2005 hebben 25 Nijmeegse dak- en thuislozen hun beste beentje voorgezet en T-shirts verkocht voor Braziliaanse straatkinderen in Olinda. Voor de mensen van cast en crew was het dan ook geweldig om in hun favela te zijn en met Braziliaanse lotgenoten in een film te spelen. Dat geeft niet alleen ontzettend veel kracht, maar haalt ook kwaliteiten en onvermoede talenten uit mensen naar boven waarvan ze zelf niet wisten dat ze die hadden.

Warmte en erkenning
Maar: hoe loopt het af met Pieter? Lukt het hem zijn jeugddroom ook echt te verwezenlijken? à¢â‚¬à…“De clue geef ik niet prijs, aldus Van der Brugge. à¢â‚¬à…“Wel komt er een moment waarop Pieter moet kiezen. Rekent hij definitief af met zijn verleden? Of richt hij zich volledig op zijn toekomst? Met dit vraagstuk worstelen veel dak- en thuislozen. Door wat ze vroeger hebben meegemaakt, komen ze beschadigd in de maatschappij terecht. Liefde of aandacht in de vorm van bijvoorbeeld een omhelzing is iets wat ze niet van huis uit hebben meegekregen. Zichzelf omarmen kunnen ze al helemaal niet, terwijl dit juist nodig is om een ander te kunnen omhelzen. Met de speelfilm proberen we duidelijk te maken dat iedereen streeft naar warmte en erkenning. Want uiteindelijk wordt in de warmte van een omhelzing door iedereen de zin in het leven ervaren. Over de titel hoefden we dan ook niet lang na te denken. Abraà§a-me: Omhels me dan.

Premià¨re op 25 september
De speelfilm Abraà§a-me gaat op vrijdag 25 september a.s. om 20.00 uur in premià¨re in de stadsschouwburg Nijmegen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website www.keizerkarelpodia.nl.

Dit is een origineel persbericht

-------------- EINDE PERSBERICHT------------

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Daan van der Brugge
regisseur en projectleider Abraà§a-me
Het Kruispunt Nijmegen
M: 06 489 216 93
E: [email protected]
I: http://www.kruispuntnijmegen.nl/ (met trailer van de film)

Website: http://www.kruispuntnijmegen.nl/filmproject1.html