(Persbericht) PERSBERICHT

Officiële herdenking 50 jaar de mens in de ruimte
Ter ere van de eerste bemande ruimtereis met Yuri Gagarin op 12 april 1961

DEN HAAG, 30 maart 2011 In samenwerking met het Luchtvaart-Themapark Aviodrome in Lelystad gedenkt de International Space Transport Association (ISTA) op vrijdagavond 8 april de eerste bemande ruimtereis van Yuri Gagarin. Exact 50 jaar geleden ging op 12 april 1961 de Russische kosmonaut Gagarin als eerste mens met een raket de ruimte in. ISTA promoot, versterkt en vermarkt wereldwijd de commerciële ruimtevaart. De in Den Haag gevestigde organisatie richt zijn blik ook op de toekomst. In aanwezigheid van tal van internationale prominenten, astronauten en politici worden tijdens de herdenking de resultaten gepresenteerd van het haalbaarheidsonderzoek naar de mogelijkheden voor commerciële ruimtevaartactiviteiten in Lelystad.

Het dansorkest van de Koninklijke Marinierskapel en international jazz diva Laura Fygi verzorgen op 8 april ‘˜s avonds in het Aviodrome de muzikale omlijsting. Met modeshows wordt een brug geslagen tussen astronauten en lifestyle, en tussen commercie en ruimtetoerisme. Fashionista`s Larisa Katz (Rusland), Sheguanghu (China) en de Nederlandse ontwerper Irvin Vorster doen dat met een modeshow geïnspireerd op ´Trouwen in de ruimte‘˜. Sieradenontwerpster Asia Badho toont een unieke collectie ´Juwels in Space´. Mariana Verkerk, internationaal mode-expert en jurylid Benelux Next Top Model, verzorgt de choreografie van de show.

Over commerciele ruimtevaart
In 1865 beschreef Jules Verne al in zijn novelle ´Van de aarde naar de maan‘˜ een fantasierijke ruimtereis van drie personen. Op 12 april 1961 stuurden de Russen voor de allereerste keer in de geschiedenis een mens naar de ruimte, kosmonaut Yuri Gagarin. In 1969 zetten twee Amerikaanse astronauten, Neil Armstrong en Buzz Aldrin, voet op de maan. De ruimterace, zoals die toen werd gehouden door Amerika en Rusland, gaat wereldwijd nog steeds door. De 20e eeuw zag de geboorte van het ruimtevaarttijdperk en de innovatieve verrijking van de wereld door de ruimtevaartindustrie. Deze eeuw kenmerkt zich door het volwassen worden van het commerciële ruimtetransport. De ruimtevaartindustrie groeit mede dankzij visionaire zakenlieden in hoge mate en wordt steeds beter ontwikkeld, vermarkt en gepromoot. Niet alleen toekomstige ruimtevaarders, maar de gehele mensheid profiteert optimaal van een duurzamer gebruik van de aarde door een volwassen ruimtevaartindustrie. Een nog vernieuwende industrie die de wereld verrijkt en ontwikkelt met ruimtereizen, ruimtetraining, goederenvervoer door de ruimte, hotels in de ruimte en vele andere activiteiten in de ruimte. Een nieuwe economische industrie.

Over de International Space Transport Association
ISTA is de brancheorganisatie voor de commerciele ruimtevaart. Deze industrie neemt in omvang toe, zowel in waarde, grootte als in concurrentie en betekent veel voor de duurzame ontwikkeling van de mens. Denk daarbij onder andere aan energieopwekking en oplossingen voor gezondheidszorg. Samenwerking is voor zowel commerciële, als gouvernementele partijen en overheden van essentieel belang. ISTA brengt belangen samen om de duurzame ontwikkeling en de promotie van de ruimtevaartindustrie uit te bouwen om het leven op aarde en ver daarbuiten te verbeteren.

Noot aan de redactie (niet voor publicatie):
De feestelijke avond begint om 18.00 uur en eindigt omstreeks 23.00 uur.

Vertegenwoordigers van de media die in het Aviodrome aanwezig willen zijn, verzoeken we zich uiterlijk 6 april 2011 aan te melden. Dit kan alleen door het sturen van een email met daarin de naam/namen, functie(s) en het medium (dit geldt voor iedere persoon die u opgeeft). Geeft u duidelijk aan voor welk onderdeel of onderdelen van het programma u zich aanmeldt: [email protected]

Bepalingen:
- Het feest vindt plaats in de tentoonstellingsruimte van het Aviodrome, waardoor enige restricties ten aanzien van het fotograferen en / of het interviewen van de gasten geldt.
- Voor vertegenwoordigers van de media is een aparte cateringruimte ingericht.
- U dient te allen tijde de aanwijzingen van het personeel op te volgen.
- Zonder bevestiging van ISTA heeft u geen toegang tot het evenement!

Voor meer informatie: Highlow Communications, Jacques Happe, [email protected], 06 55 111 975.
Hoge resolutie logo‘˜s van ISTA: http://www.istaspace.com/13/press-office/ (menu rechts)
Voor het laatste ISTA nieuws: www.istaspace.com.