Het Oktoberfest komt er weer aan! Dit populaire volksfeest wordt van oorsprong sinds 1810 gevierd in het Beierse Mà¼nchen. De laatste jaren wint het feest, bekend om de hoge bierconsumptie en traditionele kledij, ook terrein in Nederland.

Het Oktoberfest

Anders dan de naam doet vermoeden, vindt het Oktoberfest in Mà¼nchen grotendeels plaats in september: vanaf de eerste zaterdag na 15 september tot de eerste zondag in oktober. De reden dat dit feest steeds meer naar voren is verplaatst is het feit dat het vaak nog beter weer is in september. Jaarlijks trekt dit 16-daagse festival in Mà¼nchen 6,5 miljoen bezoekers en wordt er ongeveer evenveel liter bier gedronken. De 14 tenten op het festivalterrein bieden ruimte aan bijna 100.000 mensen. Op het Oktoberfest worden zes verschillende soorten bier geschonken. Het is in wettelijk vastgelegd dat alleen lokaal bier mag worden getapt. De glazen pullen van een liter stammen uit 1982, daarvoor waren het aardewerken bierpullen. Jaarlijks worden ongeveer 100.000 van deze pullen gestolen.

Oktoberfest wint aan populariteit in Nederland

Door de groeiende populariteit spelen tegenwoordig ook Oktoberfesten van formaat af in Nederland, onder andere in Sittard, Venray, het Achterhoekse Heelweg bij Varsseveld en Amsterdam. Wil je in Nederland dit volksfeest vieren, dan is het een must om traditionele Oktoberfest kleding te dragen. De klederdracht is een belangrijk en herkenbaar onderdeel van het Oktoberfest: voor de dames een à¢â‚¬Å“dirndlà¢â‚¬ en à¢â‚¬Å“lederhosenà¢â‚¬ voor de heren. Feestkleding warenhuis Karnevalswierts verkoopt vanaf vandaag deze klassieke Duitse kledij.

Dirndl en lederhosen

De dirndl is ontstaan uit het dienstmeisjeskostuum en dient tijdens de feesten een maatschappelijke functie. De plaats van de strik die om de middel wordt gedragen zegt namelijk iets over de burgerlijke stand van de betreffende dame. Wordt de strik links gedragen, dan staat het de mannen vrij om met de dame te flirten, want dit geeft aan dat zij vrijgezel is. Rechts dragen betekent afblijven, want de vrouw is bezet. De lederhosen geeft aan de hand van de borduursels op de broek, maar ook op de riem, te kennen uit welke streek de man vandaan komt. Een echt Oktoberfest-outfit voor een man bevat daarnaast uiteraard ook leren bretels. Ben je op bovenstaande wijze gekleed, dan kan het Oktoberfest beginnen en is het tijd om het eerste vat aan te slaan. Geheel volgens het gebruik, roep je dan à¢â‚¬Å“Ozapft is!à¢â‚¬, wat Beiers is voor à¢â‚¬Å“Er is getapt!" Proost!

Over Karnevalswierts

Karnevalswierts is Europa‘˜s grootste carnavalswarenhuis en al twintig jaar gespecialiseerd in feestkleding. In de winkel in Heerlen, twee Duitse vestigingen en via de webshop wordt alle mogelijke carnavalskleding voor kinderen en voor volwassenen verkocht. Bij Karnevalswierts is het het hele jaar door carnaval. Kijk voor het persbericht op http://www.karnevalswierts.com/nl/nieuws/Oktoberfest-in-Nederland-populairder