(Persbericht)
Toename van 15% in 1 jaar naar 39% adoptie is grootste groei tot nu toe

Steeds meer ondernemingen geven de voorkeur aan het elektronisch versturen van facturen, in plaats van de papieren factuur. Het afgelopen jaar is nog eens 15 procent van de Nederlandse ondernemingen overgestapt op e-facturen. Met de grootste groei in à©à©n jaar gemeten komt de adoptie van e-factureren nu op 39%. Dat blijkt uit onderzoek van Factuurwijzer onder bijna 500 ondernemingen.

Factuurmonitor 2011
Specialist Factuurwijzer legde voor de vierde keer een vragenlijst over factureren en andere financiële innovaties voor aan grote en middelgrote ondernemingen. Daaruit werd duidelijk dat men verwacht dat in 2014 94% van de ondernemingen e-factureert:

à¢â‚¬¢ 39% van de ondernemingen doet nu al aan elektronisch factureren
à¢â‚¬¢ Nog eens 34% verwacht binnen nu en à©à©n jaar met e-factureren aan de slag te gaan
à¢â‚¬¢ 21% van de ondernemingen gaat ergens tussen 2012 en 2014 e-factureren toepassen

Massale overstap
De uitkomsten sluiten aan bij die van de nationale boekhoud-enquàªte van Twinfield. Daarin gaf 35% van de ondervraagden aan met e-factureren in de weer te zijn. à¢â‚¬Å“De Nederlandse ondernemers zweren duidelijk niet bij een papieren factuur, zoals wel wordt beweerdà¢â‚¬, aldus Friso de Jong directeur van Factuurwijzer. Hij vervolgt: à¢â‚¬Å“Integendeel, ondernemers stappen massaal over en dat wordt er in de komende jaren veel, heel veel meer.à¢â‚¬

Postbodevervanger of procesverbeteraar?
Uit de jaarlijkse Factuurmonitor van Factuurwijzer en de nationale boekhoudenquàªte van Twinfield blijkt verder ook dat ondernemingen van verschillende grootte een ander beeld van e-factureren hebben:

à¢â‚¬¢ Freelancers en kleine bedrijven maken vooral gebruik van PDF en e-mail voor e-factureren. Een e-factuur is dan vooral een postbodevervanger, aldus 56% - 68% van de ondervraagden.

à¢â‚¬¢ (Middel)grote bedrijven en overheidsinstanties versturen en ontvangen steeds vaker elektronische facturen die kunnen worden geïmporteerd in boekhoudsoftware. 31% - 35% van de ondervraagden ervaart e-factureren in dat geval als een procesverbeteraar.

Trends
Factuurwijzer vroeg ook naar de adoptie van andere financiële innovaties als contactloos betalen (NFC), mobiel betalen, SEPA, e-mandaten, dynamic discounting en de inzet van sociale media bij betalen. Veel meer dan de helft van de middelgrote en grote bedrijven in Nederland is er niet mee bekend. En als ze er toch mee bekend zijn, dan staat het onderwerp pas voor 2014 of 2016 op hun agenda.