AMSTERDAM, 26 maart 2008. Bronkhorst Strategie & Marketing heeft marktonderzoek verricht naar de huidige stand van zaken op de vacaturemarkt in de bouw en de beste manieren om kandidaten te bereiken. Uit het onderzoek blijkt dat aannemers en installateurs duidelijke kansen laten liggen om goedkoop meer kandidaten te bereiken en de wervingsstrategie te verbeteren.

In de bouw steeg volgens het CWI het aandeel moeilijk vervulbare vacatures in één jaar van 47% tot 63%. De bouwsector is hiermee koploper, gevolgd door de industrie met 50% en een marktgemiddelde van 39%. Er is vooral een tekort aan middelbaar technisch personeel en goede vaklui.

Tot de beste kanalen om kandidaten te bereiken behoren vacaturewebsites (60% bereik), dagbladen (48%), eigen bedrijfswebsite (32%) en werving & selectiebureaus (18%). Het hoge bereik van internet wordt verklaard door het feit dat een zoektocht naar een baan tegenwoordig op internet begint en in 80% van de gevallen loopt ook het eerste contact via internet.

Aannemers spelen in op de populariteit van het internet door massaal hun vacatures online op de eigen bedrijfswebsite te plaatsen. De grote bouwers hebben gemiddeld 161 vacatures online staan. Een nieuwe trend is een eigen vacaturewebsite. Inmiddels hebben 5 van de 16 grootste aannemers en installateurs een eigen vacaturesite. Eerder onderzoek wijst uit dat bezoekers in 66% van de gevallen via de zoekmachines en al surfend op een website terechtkomen. Vrijwel geen enkele aannemer blijkt de website hiervoor geoptimaliseerd te hebben en geen enkel bedrijf adverteert in de zoekmachines.

Meer dan 10.000 van de 18.000 vacatures in de bouw worden geadverteerd op online vacaturebanken. Dit is bijna het exclusieve domein van werving & selectiebureaus. De 16 grootste aannemers, verantwoordelijk voor 14% van de vacatures in de bouw, plaatsen op de grootste vacaturebanken 3% van de bouwadvertenties. De 16 grootste W&S bureaus plaatsen 85% van de bouwvacatures. Recent onderzoek wijst uit dat in Nederland 14% van de vacatures bij W&S bureaus wordt ondergebracht. In de bouw ligt dit rond de 50%.

Een pilot maakte deel uit van het onderzoek en 14 bouwvacatures leverden in 2 weken 15 sollicitanten op voor € 21 per sollicitant. Het onderzoek wijst uit dat aannemers via internet relatief goedkoop meer kandidaten bereiken en open sollicitaties tegemoet zien door de internet strategie te verbeteren en door meer online te adverteren.

De resultaten van deze studie hebben wij verwerkt tot een bondige managementpresentatie
"Hoe U Meer Vacaturekandidaten Bereikt en Bespaart op Wervingskosten". Dit rapport stellen wij journalisten, HR-managers en directeuren in de bouw gratis beschikbaar.

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie en het rapport kunt u contact opnemen met drs. Jasper Bronkhorst, Bronkhorst Strategie & Marketing, 020 77 37 174, [email protected]

Jasper Bronkhorst heeft eerder marktstudies in de bouwsector uitgevoerd voor bouwbedrijven, Schiphol, woningbouwverenigingen, Rijkswaterstaat, gemeente Amsterdam en ministeries. Als vervolg op bovenstaand onderzoek is het nieuwe gebruikersvriendelijke vacatureplatform VacaturesBouwbedrijven.nl gelanceerd.

Meer informatie vindt u op http://www.bronkhorstadvies.nl / http://www.vacaturesbouwbedrijven.nl/