(Persbericht) PERSBERICHT

Venture capital maatschappijen, de Rabobank en ING winnen terrein

Onderzoek Fondswervingonline.nl: nijpend tekort bedrijfskredieten in MKB.

EMMEN, 15 september 2010 - Het tekort aan bedrijfskredieten voor MKB ondernemingen is nijpend. In het tweede kwartaal van 2010 zijn venture capital maatschappijen daarom aanzienlijk in populariteit toegenomen onder MKB ondernemers die groeikapitaal willen aantrekken. De stijging van het aantal MKB'ers dat risicokapitaal zoekt, zal in de tweede helft van dit jaar doorzetten. Ook kunnen vooral de Rabobank en ING op meer MKB klanten rekenen. Dit zijn enkele van de resultaten uit onderzoek van Fondswervingonline.nl, dat vandaag opvallende cijfers uit een enquàªte onder 225 MKB bedrijven presenteert.

Onzekerheid over voortgang kredietverlening
Jaap Burgstra, directeur eigenaar van Fondswervingonline.nl, legt uit: "Gedurende het eerste half jaar van 2010 zagen wij in onze database het aantal MKB bedrijven dat informatie heeft opgevraagd over risicokapitaalverstrekkers, flink stijgen. Reden voor ons om uit te zoeken waar deze ontwikkeling zijn oorsprong vindt. We besloten de grootste groep MKB ondernemers, die met tussen de 5 en 499 medewerkers in dienst, een aantal vragen te stellen." De resultaten waren schokkend, volgens Burgstra. "Tachtig procent van de ondervraagden gaf aan over onvoldoende bedrijfskrediet te kunnen beschikken, en zo belemmerd te worden in bedrijfsgroei. Maar liefst een derde van de bedrijven gaf aan onzeker te zijn over de voortgang van de huidige kredietverlening." De onzekerheid over de kredietverlening blijkt de hoofdreden waarom 68% van de MKB ondernemers opvallend meer geïnteresseerd is in de mogelijkheden van risicokapitaal. Jaap Burgstra: "Nog niet zo lang geleden overheerste het beeld van roofridders en graaiers als je het over venture capital maatschappijen had. Nu lijkt het wel alsof zij de reddende engelen voor het midden- en kleinbedrijf kunnen worden."

Wisselen van bank
De onzekerheid over de kredietverlening aan het MKB heeft ook invloed op het vertrouwen tussen het bedrijfsleven en Nederlandse banken. Bijna de helft van de bedrijven vindt dat ze onvoldoende ondersteuning krijgen van hun bank, blijkt uit het onderzoek van Fondswervingonline.nl. De ondervraagde MKB ondernemers geven aan om, bij het wisselen van bank, in het vervolg het liefst in zee te gaan met Rabobank of ING. Ruim 70% van de ondervraagden geeft de voorkeur aan deze banken boven ABN Amro en Fortis.

Over Fondswervingonline.nl
Fondswervingonline.nl is een online platform voor bedrijven, overheden, instellingen en verenigingen die geïnteresseerd zijn in financiering. Het bedrijf, dat 9 jaar bestaat, beschikt over een database waarin ruim 3000 regelingen op het gebied van subsidies, fondsen, risicokapitalen en sponsoring zijn opgenomen. Per jaar helpt Fondswervingonline.nl zo‘˜n 1400 leden met informatie over en ondersteuning bij het aantrekken van allerlei vormen van financiering. Fondswervingonline.nl presenteert vandaag haar vernieuwde site.

Noot voor de redactie
Voor meer resultaten uit het onderzoek van Fondswervingonline.nl, over Fondswervingonline.nl en over Jaap Burgstra, neemt u contact op met Hyperz PR, Suzan Eikelenstam. Telefoon: 0345-505845, mobiel: 06- 200 323 89, e-mail: [email protected]