ENSCHEDE, 24 JULI 2009. Ouderwets met een dealer onderhandelen over een inruilprijs is in het web 2.0 tijdperk helemaal passà©. Tegenwoordig bestel je je nieuwe auto via internet en verkoop je je oude beestje zelf en ruil je hem niet in. Op dit moment zijn zo´n beetje alle merken auto via internet te bestellen.

Volgens een onderzoek uit eind 2008 van Capgemini is veertig procent van de mensen bereid een auto via internet te kopen. Bijzonder is dat mensen wel zeggen dat ze het willen doen maar in de praktijk toch nog huiverig zijn en de auto in de showroom bij een dealer bestellen.

Auto kopen via internet
Dit komt waarschijnlijk doordat de meeste verkoop initiatieven van nieuwe auto´s geïnitieerd worden door dealers en parallelle importeurs. De officiële importeurs houden zich er meestal verre van. Op een paar initiatieven na zoals de Skoda Fabia via www.Skodadirect.nl . Deze site trekt ruim 80.000 bezoekers per maand en heeft vooral een PR functie waarmee Skoda hoopt de jongere doelgroep mee te bereiken.

Verkopen nieuwe auto´s via internet
Het aantal via internet verkochte speciale actiemodellen van Skoda is momenteel beperkt tot slechts acht. Het aantal totaal aantal via internet verkochte nieuwe auto´s loopt eerder in de honderden dan in de duizenden per maand terwijl er in Nederland ca 50.000 nieuwe auto´s per maand zijn verkocht in het eerste kwartaal van 2009.

Wel oriënteert ruim 90 procent van de mensen zich op de verschillende websites en voorziet het dus wel in een informatiebehoefte. Ook valt op dat de auto´s die rechtstreeks gekocht worden via internet vooral de kleinere auto´s zijn in de prijsklasse tot E 10.000,-.

Eigen auto verkopen via internet
Bij het kopen van een nieuwe auto via internet is het relatief eenvoudig een hoge korting tot wel 10% te krijgen, het nadeel is echter dat het niet mogelijk is een eigen auto in te ruilen. Hier lopen ook veel mensen tegenaan die zelf een auto willen kopen in het buitenland of bijvoorbeeld een auto willen overnemen van een leasemaatschappij.

Hiervoor zijn enkele initiatieven opgestart. Dealerdirect heeft momenteel een aantal sites in Nederland waar particulieren hun auto kunnen aanbieden. 123Autoverkoop.nl, ikwilvanmijnautoaf.nl en autoopkoop.nl zijn voorbeelden van deze sites.

Aan het woord DealerDirect eigenaar Vincent Stevens: à¢â‚¬à…“De inkoop van deze auto´s via internet laat een enorm groeiende lijn zien. Sinds de start van de kredietcrisis is het aanbod door particulieren en het aantal aangekochte auto´s door de aangesloten autobedrijven verviervoudigd. Vlak voor de bouwvak werd de piek bereikt met een aanbod van meer dan duizend door particulieren aangeboden auto´s binnen 48 uur tijd. Dagelijks worden tientallen van deze auto´s door de aangesloten autodealers aangekocht.

De auto´s die door particulieren zijn aangeboden, worden via e-mail, een afgeschermde website en bijvoorbeeld www.Twitter.com voorgelegd aan ruim duizend aangesloten autobedrijven in Nederland. Deze autobedrijven doen een bod en indien de klant dit bod accepteert word een afspraak gemaakt voor de overdracht, ontvangt de klant het geld contant of via een bankoverschrijving en de RDW vrijwaring.