(Persbericht) Boekhandel Plantage Overtoom, boekrecensiesite Whyilovethisbook.com en retailbureau Kega slaan de handen ineen om meer beleving naar de boekwinkel te brengen. Deze week is in de Plantage vestiging op de Overtoom in Amsterdam een pilot met een audiodouche gestart, die in combinatie met een touchscreen je boek van keuze recenseert.

Daling omzet vraagt om nieuwe initiatieven
De boekenmarkt is enorm aan het veranderen. De totale omzet van de boekenmarkt is in 2010 met 3,5% gedaald, terwijl de onlineboekenverkoop groeide met 164% (bron Gfk). De consument is dus niet minder boeken gaan kopen, alleen wel minder via de traditionele boekenwinkels. Hoewel dit voor de boekenindustrie zelf geen slechte ontwikkeling is, is dit voor de boekhandelaren geen goed nieuws. Zij zullen nieuwe manieren moeten vinden om de klant de boekenwinkel in te krijgen. Met de introductie van de audiodouche, die in combinatie met een touchscreen, een gesproken recensie met video geeft, brengen de drie partijen met deze interactieve informatieplek meer beleving in de winkel.

Samenwerking
Whyilovethisbook.com brengt op haar site video‘˜s uit met boekrecensies van lezers en schrijvers. Plantage Overtoom zocht samenwerking met de recensiesite om deze recensievideo‘˜s de winkel in te brengen. In samenwerking met Kega, is het idee van de interactieve audiodouche met touchscreen tot stand gekomen en uitgewerkt. De audiodouche is een zeer gerichte speaker die, zodra je op een bepaalde plek in de winkel staat met een sensor de aanwezigheid van de klant registreert. Na activatie speelt de audiodouche een boodschap af die enkel voor deze klant te horen is. Andere klanten in de directe omgeving horen de boodschap niet. Het systeem is gekoppeld aan een touchscreen, waarop de klant zelf de keuze voor de gewenste boekrecensie kan bepalen. De bijbehorende video wordt tegelijkertijd met het afspelen van de audiodouche op het scherm getoond. De audiodouche met touchscreen staat middenin de winkel bij de boeken top tien.

Voordelen van offline en online winkelen worden samengebracht
De boekrecensies zijn de eerste stap naar meer beleving in de winkel. Marc Barteling van Whyilovethisbook.com: ´Een dergelijke toepassing is nog niet eerder door boekhandels gebruikt. Mijn verwachtingen zijn daarom hoog‘˜. Kees Verkade van Kega voegt toe: ´Door de gesproken recensies naar de boekwinkel te brengen worden de voordelen van offline en online winkelen dichter bij elkaar gebracht.‘˜ Door te registreren van welke boeken de meeste recensies worden opgevraagd en deze naast de kassa-aanslagen te leggen, kan het effect van de audiodouche op de verkopen duidelijk worden gemeten. Marc Barteling: ´Wanneer deze pilot een succes blijkt, willen we werken aan nog meer interactiviteit door bijvoorbeeld de klant terplekke zijn eigen favoriete boek te laten recenseren.à¢â‚¬

Inspelen op aankoopgedrag van de consument
Koos Boukens van Plantage Overtoom: ´Dit is de eerste stap om een antwoord te geven op het huidige aankoopgedrag van een steeds groter wordende groep consumenten. Wij vinden het belangrijk om hierop in te spelen. Naast de verkoop van boeken via meerdere kanalen, zien we bijvoorbeeld ook dat de consument prijsbewuster wordt. Wij spelen hier weer op in door de consument de mogelijkheid te bieden om bij ons gekochte boeken binnen tien weken terug te brengen tegen een vergoeding van 40% van de aankoopprijs. Deze retour ontvangen boeken worden vervolgens als tweedehands aangeboden tegen een sterk gereduceerde prijs. Zo proberen we met de ontwikkelingen in de branche mee te gaan.‘˜

Over Plantage Overtoom
Plantage Overtoom in Amsterdam is à©à©n van de 29 Plantage Boekhandels in Nederland en is een eigentijdse en toegankelijke boekhandel met een passie voor boeken. Plantage heeft als doel uitnodigend en inspirerend te blijven. Plantage Overtoom beschikt tevens over een webshop www.plantageovertoom.nl.

Over Whyilovethisbook.com
WhyILoveThisBook is met haar website www.whyilovethisbook.com een onafhankelijke site waar lezers en schrijvers hun boekentip geven in video's van 1 minuut.

Kega, dà© specialist in retail
Kega (www.kega.nl) hà©t retailbureau van Nederland ontwikkelt krachtige, effectieve 360 graden retailconcepten voor de (online) winkelvloer. Met als basis retailcommunicatie, actiemarketing en e-commerce bundelt Kega alle communicatiebehoeften van retailers onder à©à©n dak. Klanten van Kega zijn onder meer Ziengs, Expert, Score, en Telecombinatie.
_________________________________________________________________
Contactinformatie
Zie voor meer informatie over Kega www.kega.nl

Of neem voor meer informatie of hi-res materiaal contact op met:
Talitha Dhondai E: [email protected] T: 0252 750 275